De intocht in de stad vormt ieder jaar het hoogtepunt van de Veluwe Wandeltocht.
De intocht in de stad vormt ieder jaar het hoogtepunt van de Veluwe Wandeltocht. Aalt Guliker

Zestigste Veluwe Wandeltocht

25 mei 2018 om 18:09 lokaal

NIJKERK Voor de zestigste keer wordt de Veluwe Wandeltocht gehouden. Aanstaande zaterdag vindt één van Nijkerks grootste evenementen plaats, startend vanaf de voetbalvelden van Sparta Nijkerk.

Maranke Pater

Alleen al aan verkeersregelaars zijn er 25 tot 30 man elk jaar nodig om het evenement tot een veilig einde te brengen. Vroeger was de wandeltocht een uitspatting waar veel verenigingen uit de gemeente Nijkerk zich op konden presenteren, tegenwoordig doen er vooral veel scholen mee en individuele wandelaars. Danny Kuijt, woordvoerder en bestuurslid: ,,Gezien de deelnemersaantallen van de laatste paar jaren kunnen we concluderen dat de Veluwe Wandeltocht nog aardig leeft. Scholen en verenigingen doen volop mee, vooral omdat Nijkerk geen avondvierdaagse kent. We zien dat veel mensen elk jaar de weg weer terug naar ons weten te vinden.”

30 KILOMETER De 5 en de 10 kilometer zijn over het algemeen voorbehouden aan de jongere deelnemers, terwijl volwassenen vaak voor de 20 of 40 gaan. ,,Ieder jaar zetten we weer een mooi parcours uit. Vanwege ons zestigjarige bestaan hebben we dit jaar voor één keer een route van 30 kilometer uitgezet, speciaal voor wandelaars die de 40 te veel en de 30 te weinig vinden. Het jubileum zorgde er wel voor dat we erover nagedacht hebben om een tocht van 60 kilometer uit te zetten, maar dat was lastig te organiseren.”

LONGFONDS Nieuw dit jaar is ook de sponsoring. ,,Eerder hielden we nooit een collecte. Tijdens dit jubileum willen we graag stilstaan bij het Longfonds. Voor lopen en bewegen heb je gezonde longen nodig en daardoor konden we een band zien tussen dit goede doel en onszelf.” Voor elke deelnemer wordt 50 cent aan het Longfonds gedoneerd. Zij komen ook met een stand op het vertrekveld te staan. ,,De wandelaars van de langere afstanden beginnen eerder, maar de officiële start houden we bij de 5 kilometer omdat dan verreweg de meeste mensen op het veld staan. De burgemeester zal een welkomstwoord houden en er zullen twee longpatiënten aanwezig zijn Bij de start wordt de cheque overhandigd aan het Longfonds.”

MUZIEK Ieder jaar bekijkt het bestuur manieren om de routes leuk en afwisselend te houden. ,,Onze parcoursbouwers zijn hier erg druk mee. We zijn voor dit jaar aan het kijken of we nog iets met muziek kunnen doen. Er lopen heel wat fanfares mee, maar het zou leuk zijn als we een keer een Caraïbisch tintje aan de wandeltocht kunnen geven.” De langeafstandlopers starten dit jaar eerder. ,,Dit gebeurt op veler verzoek, omdat de wandelaars het zelf leuk vinden om in de drukte de stad binnen te komen lopen. Als je ‘s ochtends al vroeg gestart bent, is het best leuk om de feestelijkheden mee te maken.”

Voor het komende jaar gaat het bestuur op zoek naar een nieuw bestuurslid.

Zie voor starttijden en informatie over de routes: www.veluwewandeltocht.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie