Groep 7 en 8 van De Appelgaard aan de Bizetlaan
Groep 7 en 8 van De Appelgaard aan de Bizetlaan Kees van den Heuvel

Eerste schooldag Appelgaard op tijdelijke locatie

31 augustus 2021 om 15:30 Onderwijs

NIJKERK Basisschool De Appelgaard beleefde maandag 30 augustus haar eerste schooldag in de noodlokalen aan de Bizetlaan in Nijkerk. De kinderen kwamen binnen via een gouden entree en daarna betraden ze hun nieuwe onderkomen voor het eerst volgende half jaar. ,,Maar als ze terugkeren, komen ze in de mooiste school van Nijkerk,’’ verzekerde directeur Jan Willem Korlaar. De Appelgaard wordt grootschalig verbouwd en rond de voorjaarsvakantie van 2022 moet het gereed zijn. Zowel de school als het lokale verenigingsleven krijgt straks een plekje in het nieuwe schoolgebouw.

Vooral de achterzijde van de school (noordkant) die uitkijkt op het landgoed wordt onderhanden genomen. Dat heeft nu nog een ratjetoe aan uitbouwen en krijgt straks een meer logische gevelindeling. Er komt een leerplein voor in de plaats met een nieuwe entree en een transparante wand dat uitzicht heeft op het landgoed. De school profileerde zich al als groene school met een grote beleveniswaarde van het landgoed en die verbinding wil de architect nog meer versterken.

ANDERE KEUZE De Hervormde Schoolvereniging (HSN), eigenaar van de school, had de school vanwege zijn ouderdom ook kunnen afschrijven, maar directeur Marco van der Zwaard zegt expliciet een andere keuze te hebben gemaakt. ,,We willen investeren in de gemeenschap van Appel/Driedorp,’’ stelt hij resoluut, met een grote(re) rol voor de buurtvereniging en het lokale verenigingsleven. Het verbeteren van de gemeenschapszin binnen de kernen staat hoog op de prioriteitenlijst van de HSN en zal zijn waarde ook bewijzen. De groene aanpak van de school zorgt nu al voor meer leerlingen. Voorheen telde de school 43 leerlingen en nu zijn het er 76.

De renovatie wordt bekostigd door de gemeente Nijkerk en voor een deel door de HSN. Ook hoopt de schoolvereniging nog op een Rijksbijdrage. Het geld dat de buurtvereniging heeft gekregen als mooiste plek van Gelderland (van Omroep Gelderland) wordt ook erin gestoken. In het schoolgebouw aan de Bizetlaan was de afgelopen maanden De Open Kring gehuisvest.

Bron: Kees van den Heuvel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie