Afbeelding
Pixabay

Spelregels voor bouwen in buitengebied opgesteld

18 augustus 2021 om 10:24 Politiek

NIJKERK Met een beeldkwaliteitsplan stelt de gemeente Nijkerk richtlijnen en spelregels op voor (ver)bouwplannen aan of bij bestaande panden in het buitengebied en bij sloop en nieuwbouw op bestaande agrarische bedrijven.

Maar ook voor het ontwerp van nieuwe woningen op nieuwe of bestaande erven. De bebouwing moet, net als bij de erfinrichting, aansluiting vinden bij het landschap. Al eerder is het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) aan de raad voorgelegd. Dit met als doel de kwaliteit van de aanwezige landschappen te behouden en te versterken. In het LOP staan ontwerprichtlijnen voor de landschappelijke inpassing van nieuwe en aangepaste erven.

AANVULLING Het beeldkwaliteitsplan wordt gezien als een aanvulling op het LOP en wordt ingezet als instrument bij de beoordeling van concrete verzoeken voor (ver)bouwen van gebouwen en bebouwing in het buitengebied. Het gaat dan onder meer om verzoeken over functieverandering. Het plan zegt geen ‘ja’ of ‘nee’ tegen ontwikkelingen. Het bevat richtlijnen en spelregels hoe bebouwing kan worden ingepast in het landschap als aan een ontwikkeling medewerking wordt verleend met als doel de kwaliteiten te behouden of te versterken.

GOEDKEURING Strikt genomen is het beeldkwaliteitsplan niet in wetgeving geregeld. Het is, zo geeft het Nijkerkse college van burgemeester en wethouder aan, niet de bedoeling de richtlijnen en spelregels vrijblijvend te houden. Dat maakt ook dat goedkeuring nog door de raad moet worden gegeven.

In het plan staat aangegeven dat kan worden afgeweken van de spelregels, bijvoorbeeld omdat wordt gekozen voor een oplossing die bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente. Het plan is geen blauwdruk voor ontwikkelingen. Afwijking is alleen toegestaan indien de gemeente in overleg met de stedenbouwkundige e/of de commissie ruimtelijke kwaliteit hierover positief adviseert. Een beeldkwaliteitsplan als bindende regel pakt in dergelijke gevallen te veel uit als keurslijf waarmee onvoldoende ruimte bestaat om met een initiatiefnemer concrete afspraken te maken. 

OMGEVINGSPLAN Aan de eis dat inspraak moet worden geboden is voldaan door het plan vooraf ter inzage te leggen. Van de gelegenheid om een zienswijze in te dienen is gebruikt gemaakt door één eigenaar van gronden binnen de gemeente Nijkerk. Dit is voor het college echter geen reden het ontwerp aan te passen. Wel zijn opmerkingen van de commissie ruimtelijke kwaliteit in het uiteindelijk plan meegenomen. Het plan wordt mogelijk geïntegreerd in het Omgevingsplan. Hiervoor ziet het college meerdere mogelijkheden. Met de bruidsschat, geld dat een gemeente krijgt in het kader van de omgevingsvisie, blijft het huidige welstandstoezicht in ieder geval geborgd tot 2030.

Het voorstel wordt donderdag 23 september in de gemeenteraad behandeld. De indiener van de zienswijze kan zijn mening vooraf nog kenbaar maken tijdens de commissievergadering. Ook is hij voor de raadsvergadering uitgenodigd.

Door Wijnand Kooijmans

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie