Afbeelding
Shutterstock

Een aanvulling op je rijbewijs halen: deze opties zijn er

9 augustus 2021 om 15:09 Partnercontent

Al vanaf je vijftiende levensjaar mag je beginnen met het halen van je eerste rijbewijs. In dat geval gaat het om een rijbewijs voor scooters en brommers: het enige rijbewijs waarmee je al op je zestiende de weg op mag met een gemotoriseerd voertuig. Vanaf je achttiende begint dan het lessen voor rijbewijs B: de personenauto. Dat is het meest gangbare rijbewijs en gaat een levenlang mee.

Maar wist je dat er nog veel meer rijbewijzen, aanvullingen en extra codes zijn die je kunt behalen voor deelname aan het verkeer? Actief zijn op de weg kan op veel meer manieren dan alleen maar met een auto of brommer. Ontdek hier meer over aanvullende rijbewijzen en waarvoor ze dienen.

AM, A en B

AM, A en B: de basis als het gaat om het behalen van je rijbewijs. Deze drie soorten rijbewijzen zijn de meest gangbare en zijn bovendien de eerste stap voor je aanvullende rijbewijzen en code’s kunt halen. Dit is waar elk type rijbewijs voor is bedoeld:

  • AM - een rijbewijs voor bromfietsen en scooters maar ook snorfietsen, brommobielen en speed-pedelecs.
  • A - rijbewijs voor de motor.
  • B - rijbewijs voor de personenauto.

Aanvullende letters en cijfers, alsmede aanvullende codes, komen vaak achter de letter van je rijbewijs te staan. Omdat de meeste mensen een rijbewijs A of B hebben, wordt het vaak dus rijbewijs A1, BE of een andere toevoeging.

Rijbewijs BE en B+

Hoewel sommige mensen ook hun rijbewijs A halen voor de motor, rijden de meeste mensen voornamelijk in personenauto’s. Daarvoor haal je dus het rijbewijs B. Het rijbewijs B haal je door een praktijkexamen en een theorie-examen af te leggen bij het CBR. Voor de andere rijbewijzen en aanvullende codes geldt ook dat je een examen moet halen bij het CBR, al is het niet bij elk type nodig om zowel theorie als praktijk af te leggen.

Het rijbewijs BE haal je wanneer je een auto wil kunnen rijden met een aanhanger. Een hanger is een wagen die achter je voertuig kan worden gekoppeld aan de trekhaak. Daarmee kun je dus het laadvermogen van je auto vergroten. Een aanhanger rijbewijs halen is handig voor mensen die werken met veel bouwmaterialen, voor tijdens een verhuizing en meer momenten dat je extra laadruimte nodig hebt. 

Rijden met een aanhanger is best lastig, omdat je zwaarder én langer bent dan wanneer je 

alleen in een personenauto rijdt. Daarom moet je een examen afleggen voor je hiermee mag rijden. Daarna krijg je een aantekening op je rijbewijs waarmee het een rijbewijs BE wordt. De aantekening B+ is voor extra zware aanhangers bedoeld. In de meeste gevallen is dat niet nodig. 

Rijbewijs C: de vrachtwagen

Het rijbewijs C wordt na A, AM en B het meeste gehaald in Nederland. Met dit rijbewijs mag je een vrachtwagen rijden. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • Het C-rijbewijs: voor chauffeurs van vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3500 kilo.
  • Het C1-rijbewijs: voor chauffeurs van vrachtwagens en campers tussen de 3500 kilo en 7500 kilo.

Het is dus even afhankelijk van welk type voertuig je wil rijden welk rijbewijs je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een vrachtwagen rijdt voor je werk, dan geeft je werkgever vaak aan welk rijbewijs verplicht is. Wil je zelf een kleine vrachtwagen kopen en besturen? Dan is het dus belangrijk om het laadvermogen te weten. Zo kun je achterhalen welk type rijbewijs je nodig hebt. 

Overigens kun je ook voor het rijbewijs C en C1 nog aanvullende codes en cijfers behalen. Allereerst is het ook met een vrachtwagen mogelijk om een aanhanger te gebruiken. Daarvoor heb je een CE rijbewijs nodig. Rijd je een lichte vrachtwagen? Dan gaat het om een C1E rijbewijs. Ook dit is weer afhankelijk van het laadvermogen van de aanhanger. 

Rijbewijs D: rijden met een bus

Maar weinig mensen hebben ervaring met het rijbewijs D. Het is dan ook bedoeld voor het rijden met een bus: een voertuig waar veel van ons gedurende ons leven nooit in rijden. Een bus rijden is echter ontzettend lastig en vraagt dus om veel oefening.

Een bus kan erg lang zijn. Daardoor is het bochten maken en sturen heel anders dan je gewend bent van bijvoorbeeld een personenauto. Je moet veel vroeger anticiperen wat eraan komt en daarop bijsturen. Een hoek om gaan kost meer moeite en tijd dan met een kleine, wendbare wagen. Geen wonder dus dat hier zowel een apart praktijkexamen als een theorie-examen voor afgelegd dient te worden. 

Rijbewijs T: de weg op met de trekker

Tot slot hebben we het rijbewijs voor de trekker: voor sommigen dagelijkse kost, voor anderen iets waar ze nog nooit van hebben gehoord. Het rijbewijs T heb je nodig om op de openbare weg te rijden met een tractor, trekker of motorrijtuig met beperkte snelheid (in de categorie MMBS). Op eigen wegen en akkers is dit rijbewijs niet verplicht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie