Afbeelding
Museum Soest

Lerares van K.C. De Brink Truusje Kuenen exposeert met glas in lood

1 augustus 2021 om 09:00 Kunst

NIJKERK Truusje Kuenen, lerares bij Kreativiteitscentrum De Brink in Nijkerk, exposeert binnenkort met haar glas in lood werk in Museum Soest. Dit doet ze samen met enkele andere exposanten, onder wie haar cursisten van K.C. De Brink.

Na jaren in de zorg gewerkt te hebben was Truusje Kuenen in 2005 toe aan een nieuwe uitdaging. Het was voor haar tijd om andere talenten te ontwikkelen. Ze wilde graag iets ambachtelijks en  creatiefs doen en vond dit in glas-in-lood. Kuenen ging naar Anderlecht (België) voor een opleiding aan de academie voor beeldende kunsten. Tijdens deze opleiding leerde ze de kneepjes van het glazenier vak. Ook ontdekte ze een ander talent; lesgeven.  

CURSUS In 2008 heeft Kuenen een cursus glas in lood opgezet bij Kreativiteitscentrum De Brink in Nijkerk. Hier geeft ze tot op de dag van vandaag les. Daarnaast heeft ze sinds 2010 een atelier aan huis waar ze zich artistiek kan uit leven. In de loop der jaren heeft ze heel wat cursisten wegwijs gemaakt in het ambacht van glas in lood. Veel van de cursisten hebben meerdere cursussen bij haar gevolgd om zo veel mogelijk van haar te leren. Een aantal van hen komt nog wekelijks bij elkaar in het open atelier op K.C. De Brink. 

Een van de cursisten, Greet Termaat, raakte al snel net zo besmet met het glas-in-lood-virus als Kuenen zelf. Termaat volgde bij verschillende leermeesters les en richtte haar eigen thuisatelier op. In 2018 startte ze met het geven van cursussen aan volksuniversiteit Vuvera in Ermelo.  Met het sluiten van de locatie van Vuvera in 2020 hebben een aantal cursisten van haar de overstap gemaakt naar K.C. De Brink. Zo was de cirkel weer rond. 

EXPOSITIE Ruim twee jaar geleden bezocht Rita van Rijn, een van de glas-in-lood enthousiastelingen van K.C. De Brink, Museum Soest vanwege een expositie van kerstgroepen. Ze raakte daar in gesprek met een van de vrijwilligers van het museum. In dit gesprek kwam haar passie voor glas-in-lood ter sprake. Van het een kwam het ander. Het idee voor een expositie was snel geboren. Aangezien Van Rijn niet beschikt over genoeg werkstukken voor een expositie, heeft zij Kuenen, Termaat en de amateur-glazeniers van het Open Atelier glas in lood van K.C. De Brink gevraagd mee te exposeren. 

Alle deelnemers aan deze expositie delen dezelfde passie voor glas. De een valt voor het traditionele glas in lood dat we kennen uit kerken, de ander loopt warm voor het glas-in-lood dat we kennen uit de jaren ‘30 huizen, weer een ander gaat voor het vrije werk. Met deze expositie in Museum Soest hopen de achttien exposanten een beetje van hun passie voor glas-in-lood met de bezoekers aan Museum Soest te delen. 

De inzenders van de glas en lood expositie zullen op 28 en 29 augustus, 25 en 26 september 30 en 31 oktober tijdens de openingsuren van het museum demonstraties verzorgen.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie