Afbeelding
Eiken vloeren

Tips voor het uitzoeken en onderhouden van eiken vloeren

23 juli 2021 om 08:18 Partnercontent

Er gaat weinig boven een echte eikenhouten vloer. Eiken vloeren zijn al sinds jaar en dag ontzettend populair. Ze hebben toegevoegde waarde op veel manieren. Maar dat is niet de reden dat zoveel mensen kiezen voor eiken vloeren. Eikenhout straalt luxe, weldaad en comfort uit. Het is een soort hout dat boven allerlei andere soorten gaat qua uitstraling en praktisch nut. Geen wonder dus dat zoveel mensen nog altijd kiezen voor een eiken vloer in hun woning.

Het is echter ook zo dat eikenhout nogal kwetsbaar kan zijn. Het vraagt om onderhoud en aandacht. Ook is er volop keuze in vloeren, zelfs nadat je hebt besloten dat het eikenhout wordt. Heb je geen idee welke vloer je moet kiezen? Of heb je al een prachtige eiken vloer maar weet je niet wat je ermee aanmoet? Met deze tips leer jij de beste eiken vloeren uitkiezen én onderhouden.

Allereerst: de keuze moet praktisch zijn

Goed, je hebt besloten dat je een eiken vloer wil. Dan kun je je volledig mee laten slepen in woontrends en alles dat je bij vrienden in huis ziet, maar dat is niet aan te raden. In plaats daarvan kun je beter praktisch denken. Het inrichten van de ruimte begint namelijk bij de vloer. Het is de basis van de uitstraling van de ruimte, en hangt nauw samen met hoe je woont en leeft. Bedenk je daarom vooraf hoe intensief de vloer wordt gebruikt in een bepaalde ruimte. Is dat eikenhout van de hoogste kwaliteit wel zo handig in de badkamer? Of misschien wil je wel een iets lichtere versie kiezen in je woonkamer, omdat je anders strepen en beschadigingen zo snel ziet in het hout.

Je budget is bovendien niet in de laatste plaats belangrijk. Als je hebt gekozen voor eikenhout dan zijn er nog talloze opties, afhankelijk van hoeveel je kan en wil uitgeven. Bekijk de mogelijkheden maar bepaal vooraf je budget. Zo is de kans kleiner dat je je laat meeslepen.

Blijf dichtbij je stijl

Het helpt als je vooraf al bedenkt in welke woonstijl je het huis in wil richten. Een Scandinavische stijl? Dan is licht hout een aanrader. Liever klassiek? Dan is donker en met sterk zichtbare nerven ideaal. Er zijn talloze opties en als je al een beetje weet wat je wil met de kamer, dan is de keuze veel makkelijker.

Kies een kleur

Eikenhout kiezen is kleur bekennen, toch? Het is immers hout en dat komt maar in een kleur: bruin. Het tegendeel is waar! Hout wordt op de meest uiteenlopende manieren bewerkt. Er zijn lichtere versies verkrijgbaar, en donkere. Felle kleuren en neutrale tinten. Dat je kiest voor eiken vloeren betekent nog niet dat je beperkt bent in het aanbrengen van kleur.

Vraag om stukjes plank

Een vloer in een showroom ligt er altijd optimaal bij. Ze worden regelmatig schoongemaakt, hebben perfect licht en je ziet vaak maar een klein stukje vloer. Dat is top, maar je hebt er weinig aan. Je wil immers zien hoe die vloer gaat staan in jouw huis. Stel je eens voor: je vindt een prachtige eiken vloer in een showroom waar veel ramen en natuurlijk licht is. Dan ziet de vloer er heel anders uit dan in jouw donkere kamer met maar een enkel raam. Lichtinval, afmeting van de kamer en meer factoren bepalen hoe de vloer er bij jou thuis uitziet. Daarom is het goed om monsters of stalen mee te vragen. Bij veel showrooms kun je deze mee krijgen zodat je ze thuis op de vloer kunt leggen om uit te proberen.

Bedenk wat er nog meer kan

Als je eenmaal een perfecte eiken vloer hebt gekozen, dan ben je er nog niet. Je kunt eindeloos spelen met de vorm. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de planken in een uniek patroon te leggen, zoals het visgraat motief. Liever iets originelers? Dan kun je korte planken gebruiken, of juist extra brede planken. Tegels van hout, accenten in de randen: het kan allemaal. Speel met de vorm zoveel als je wil!

En dan: de vloer mooi houden

Als die eiken vloer eenmaal ligt dan komt het echte werk: onderhoud. Het is namelijk een feit dat eiken vloeren veel onderhoud vragen. Tenminste, als je wil dat ze lang mooi blijven. Het begint met dagelijkse schoonmaak - of om de dag, als je wil.

Verwijder vuil en zand

Als er mensen door je huis lopen dan slepen ze vuil en zand mee naar binnen. Dat is geen ramp, en ook als je mensen dwingt bij de deur hun schoenen uit te doen dan zal dit niet helemaal verholpen zijn. Dat zand en vuil kan echter wel diep in de vloer slijten en zelfs lelijke krassen achterlaten als het te weinig wordt opgeruimd. Om die reden kiezen veel mensen ervoor om dagelijks of om de dag even snel een bezem of stofzuiger door de kamer te halen. Dan gaat de vloer al gauw jaren langer mee!

Pas op met water

De vloer schoonmaken met een vochtige doek of zeem is aan te raden. Doe dit tenminste eens per twee weken. Maar pas op met teveel water! Het eikenhout kan dat water opnemen en daardoor zet het hout uit. Het ziet er niet alleen lelijk uit maar kan er ook voor zorgen dat de planken niet meer goed op elkaar passen.

Je weet nu alle basisinformatie over eiken vloeren en wat ze zo bijzonder maakt. Een vloer kiezen én er lang van genieten gaat zo ongetwijfeld lukken! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie