Afbeelding
Archief BDU Media

Fors minder WW-uitkeringen dan vorig jaar

22 juli 2021 om 09:26 Economie

NIJKERK Uitkeringsinstantie UWV noteerde in juni zo’n 238.000 ontvangers van een WW-uitkering, tegenover ongeveer 301.000 een jaar geleden. Dat is een daling van meer dan twintig procent. In vrijwel alle gemeenten lag het aantal WW-ontvangers afgelopen maand een stuk lager dan een jaar geleden.

Rond deze tijd vorig jaar werd de arbeidsmarkt hard getroffen door de gevolgen van het coronavirus. Ook het aantal WW-uitkeringen nam in deze periode rap toe. Vanaf de jaarwisseling daalt het aantal mensen met een WW-uitkering echter lichtjes, en in de afgelopen maanden is deze daling versneld. Volgens het UWV lag het aantal WW-uitkeringen eind juni voor het eerst weer lager dan voordat de coronacrisis uitbrak.


Het aantal openstaande online vacatures steeg de afgelopen zes maanden snel door het verder afschaffen van contactbeperkende maatregelen in heel Nederland. Zo kwam in december 2020 het totaal aantal openstaande online vacatures in de arbeidsmarktregio Amersfoort (Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg) nog uit op minder dan 2.900, maar eind mei steeg dit aantal naar meer dan 5.300. Vooral in de door corona getroffen sectoren zoals horeca en schoonmaak groeide de vraag naar personeel procentueel sterk. Een nadere beschouwing van de vacature-ontwikkeling sinds de uitbraak van de coronacrisis geeft een duidelijk beeld van de beroepen waarin de vraag in Amersfoort absoluut gezien het meest is toegenomen. Naast technische beroepen staan onder andere schoonmakers, docenten (seizoensinvloed) en financieel-administratief medewerkers in de regionale top 10 van snelste stijgers:

KANSRIJKE BEROEPEN ,,Ook bij het WerkgeversServicepunt Amersfoort komen regelmatig vacatures binnen vanuit sectoren met kansrijke beroepen”, zegt Khalid Hamimid, adviseur Werkgeversdiensten bij UWV in Amersfoort. ,,Denk aan technisch assemblagemedewerker of hulpmonteur. In de techniek liggen heel veel mooie mogelijkheden.”

Voor sommige beroepen is echt een specifieke vakopleiding nodig, variërend van mbo2 tot hbo. Andere zijn laagdrempeliger. Daarmee zijn die laatste ook interessante overstapberoepen. Hamimid: ,,Zonnepanelenmonteur is bijvoorbeeld zo’n beroep. Hier in de regio organiseren wij samen met een installatiebedrijf regelmatig open dagen voor werkzoekenden en andere geïnteresseerden. Je kunt dan ook een inzetbaarheidstest doen om te zien of het beroep bij je past: je gaat een hoge ladder op om te checken of je op hoogte kunt werken, je voert technische handelingen uit, dat soort dingen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie