Wethouder Harke Dijksterhuis ondertekende namens de gemeente Nijkerk de regionale Woondeal.
Wethouder Harke Dijksterhuis ondertekende namens de gemeente Nijkerk de regionale Woondeal. Daan Bleuel

College vindt dat raad voldoende geïnformeerd is over woondeal

19 juli 2021 om 10:48 Politiek

NIJKERK De woondeal Regio Amersfoort is alleen ter ondersteuning en versnelling van de uitvoering van bestaand beleid. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders afgezien van de inhoudelijke bespreking van de woondeal met de raad. De raad wordt er wel bij betrokken indien voor de uitwerking van projecten nog verdere kaders moeten worden vastgesteld.

Dat stelt het college in antwoord op vragen van Aart Klompenhouwer (De Lokale Partij), die van mening is dat geen recht is gedaan aan de toegezegde informatie van de raad. Het college voert aan dat in maart 2019 wethouder Harke Dijksterhuis de raad al mondeling heeft geïnformeerd over de pogingen een woondeal aan te gaan. De verwachting was dat de woondeal in een sneltreinvaart zou worden opgesteld, maar dat bleek achteraf een illusie.

De raden van de betrokken gemeenten zijn in maart van dit jaar nog door een Amersfoortse wethouder geïnformeerd over de stand van zaken van de woondeal en de inhoudelijke thema’s. Het college van Nijkerk is 29 juni akkoord gegaan met de woondeal. Voor het college reden aan te geven dat de raad op verschillende momenten bij het proces is betrokken en dat daarmee recht is gedaan aan de toezegging van burgemeester Gerard Renkema dat de raad op de hoogte zou worden gesteld van de voortgang.

ONDER DRUK Naar aanleiding van de vragen wordt aangegeven dat de woningmarkt landelijk enorm onder druk staat. Ook voor de inwoners van de gemeente Nijkerk is het moeilijk om aan een woning te komen. Vastgehouden wordt aan de woonvisie van de gemeente dat er gemiddeld 250 woningen per jaar worden gebouwd, waarvan 35 procent in de sociale (huur)sector.

Volgens het college ondersteunt de woondeal deze ambitie. Het is nu gemakkelijker om aan te kloppen bij het Rijk indien hulp nodig is. Bijvoorbeeld als er wetswijzingen noodzakelijk zijn voor de versnelde uitvoering van projecten of voor de financiële ondersteuning hiervan. Ook liggen er door de woondeal betere kansen voor het realiseren van de benodigde infrastructuur.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie