Wethouder Harke Dijksterhuis en Peter Toonen, directeur van de Woningstichting Nijkerk.
Wethouder Harke Dijksterhuis en Peter Toonen, directeur van de Woningstichting Nijkerk. Kees van den Heuvel

Nijkerk ondertekent woondeal met de regio Amersfoort

14 juli 2021 om 19:25 Nieuwbouw

NIJKERK Een woondeal moet het woningtekort in de regio Amersfoort, waar Nijkerk nauw verbonden mee is, wegwerken. Voor 2030 willen de provincies Gelderland en Utrecht 23.000 extra woningen bijbouwen, waaronder 500 in Nijkerk en 1000 in Barneveld. De deal werd woensdag ondertekend in Soesterberg.

Nijkerk zet in de woondeal in op versnelling van de Havenkom. Hierin staan 500 woningen, de aanpak van de leefbaarheid in de wijk Paasbos en een betere bereikbaarheid van de binnenstedelijke woningbouwlocaties centraal. 

5500 WONINGEN Met name het woningtekort in betaalbare woningen in de regio Amersfoort loopt fors op. De regio is één van de duurste woningmarktregio’s van Nederland. Er zijn in de zeven Utrechtse gemeenten van de regio vóór eind 2030 17.500 woningen nodig. Voor de twee Gelderse gemeenten 5500. Er is in alle gemeenten gewerkt aan plannen voor voldoende betaalbare woningen in leefbare, duurzame wijken en buurten om aan de toekomstige vraag te voldoen, aldus de provincies.

SAMENWERKEN Met de woondeal willen de gemeenten en provincies intensiever met elkaar en het Rijk samenwerken aan de bouw van betaalbare woningen. Ze betrekken daarbij marktpartijen en maatschappelijke partijen. Ook draagt de woondeal bij aan de bereikbaarheid bij woningbouwprojecten. In de infrastructuur en mobiliteit zijn namelijk aanpassingen nodig wanneer er meer mensen gaan wonen in een gebied. Ten slotte is er volgens de initiatiefnemers nadrukkelijk aandacht voor circulair bouwen, duurzaamheid en een goede leefomgeving.

SPECIALE GROEPEN De nieuwe woningen moeten daarnaast meer kansen en keuzes op de woningmarkt opleveren. Er komt extra aandacht voor de huisvesting van speciale groepen, zoals mensen die vanuit een zorgsituatie een huis zoeken, ouderen en statushouders. De woondeal moet daarnaast bijdragen aan de leefbaarheid van woonwijken door ze duurzamer, groener of veiliger te maken.

In totaal sloten, naast de provincies, negen regiogemeenten, acht woningcorporaties en het Rijk zich aan bij de deal. De woningcorporaties nemen de helft van de woningen voor hun rekening. Dit zijn woningen met een lage huurprijs en een deel van de middenhuur. De regio verwacht in de periode 2030-2040 nog eens 12.000 woningen te bouwen.

advertentie
advertentie