Afbeelding
Pixabay

Nijkerk zette acht handhavingstrajecten in voor kinderopvang

13 juli 2021 om 13:00 Politiek

NIJKERK Door de gemeente Nijkerk zijn acht handhavingstrajecten ingezet gericht op het voldoen aan de eisen voor kinderopvang. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2020. 

Op grond van de wet is de gemeente verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van de kwaliteit van de kinderopvang. Hierover moet ook jaarlijks verantwoording worden afgelegd aan de inspectie van het onderwijs en de gemeenteraad. In 2020 zijn twaalf van de vijftien nieuwe aanvragen voor opvanglocaties binnen de wettelijke termijn van tien weken afgehandeld. Feitelijk gaat het om dertien van de vijftien aanvragen omdat een aanvraag is ingetrokken, maar nog wel de status ‘aangemeld’ had.

Van de bestaande locaties zijn 33 van de 47 locaties bezocht voor een jaarlijkse inspectie. Dit geldt voor alle vormen van kinderopvang. Van de bestaande locaties gastouderopvang werden 4 van de 51 locaties geïnspecteerd. Dit komt neer op zeven procent waar vijf procent het minimum is. Het college van burgemeester en wethouders concludeert dat op het gebied van toezicht en handhaving aan alle wettelijke taken is voldaan. Ook al hebben de uitbraak van corona en de daarmee gepaard gaande maatregelen invloed gehad op de uitvoering van de wettelijke taken door de gemeente. Er is maatwerk toegepast waarbij het borgen van verantwoorde kinderopvang in een gezonde en veilige omgeving centraal heeft gestaan.

Door Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie