Afbeelding
Pixabay

Bedrijf uit Hoevelaken moet hoge boete betalen voor omkoping van cardiologen

7 juli 2021 om 11:56 Overig

HOEVELAKEN (ANP) Orbus International uit Hoevelaken, een leverancier van medische producten, heeft een boete van 174.000 euro gekregen voor omkoping van Belgische cardiologen. Daarnaast moet het bedrijf eenzelfde bedrag betalen voor de geschatte winst die is gemaakt met de transacties. Orbus is akkoord gegaan met het totaalbedrag van 348.000 euro, maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend.

Het OM verwijt de onderneming in de periode 2011-2015 Belgische hartspecialisten omgekocht te hebben met giften, in ruil voor het mogen leveren van medisch materiaal aan de ziekenhuizen waar de artsen werkzaam waren.

ONGEBRUIKELIJKE TRANSACTIES Het onderzoek door de FIOD startte nadat er een melding was gemaakt van een ongebruikelijke transactie. Uit onder meer e-mailberichten bleek dat toenmalige medewerkers afspraken maakten met cardiologen voor de levering van medisch materiaal. Daarbij werd een gedeelte van de verkoopprijs gecrediteerd ten gunste van de cardiologen.

VALSE FACTUREN Dit bedrag werd aangewend voor onder meer het bijwonen dan wel organiseren van congressen, teambuildingsactiviteiten en etentjes. ,,Door deze regeling heeft Orbus een gunstigere positie verkregen voor de levering van de medische producten”, aldus het OM. Uit het strafrechtelijk onderzoek blijkt dat de ziekenhuizen hiervan niet op de hoogte waren. ,,Door de giften is Orbus bevoordeeld. Ook heeft Orbus ten behoeve van het financieel verwerken van de giften valse facturen opgesteld.”

advertentie
advertentie