Afbeelding
Anne Marie Visser

Column: Bittere pil

7 juli 2021 om 14:00 Column

,,Dokter, u heeft toch medicijnen gestudeerd? Schrijf mij maar een pil voor!” Dan ga ik toch wat achterover in mijn stoel zitten en grijp niet meteen naar het receptenpapier. Gelukkig heet de studie nu Geneeskunde en heeft het voorschrijven van medicijnen tegenwoordig een meer ondergeschikte rol. Een pil omdat het móet, niet omdat het kán. Liever kijk ik of gezondheidsklachten ook met eenvoudige oplossingen of een kleine gedragsverandering kunnen overgaan. 

Zo neem ik graag de tijd om uit te leggen dat een oorontsteking bij peuters en kleuters na drie dagen meestal vanzelf geneest. Goede pijnstilling en neusspray helpen je kind er vaak goed doorheen. Een antibioticumkuur zou ook de beschermende huidflora wegwassen. Daarmee is de kans op een snelle terugkeer van een - misschien wel vervelender - oorontsteking alleen maar groter. Of dat milde klachten van een blaasontsteking ook goed overgaan door veel te drinken. Onze doktersassistentes vangen aan de telefoon met deze adviezen ook veel klachten op. Eigen genezing en het opbouwen van weerstand is vaak beter. De meeste mensen staan hier heel erg open voor. ,,Als medicijnen niet persé hoeven, wacht ik wel even af”. Sommigen gaan de uitdaging aan om een ommezwaai in hun dagelijks bestaan te maken. Ze passen eetgewoonten aan en gaan meer bewegen. Dan kunnen hoge bloeddruk- of suikertabletten in de kast blijven. 

Trouwens, het slikken van pillen is niemands favoriete bezigheid. Het gebeurt me vaak genoeg dat ik mensen moet motiveren om een paracetamol voor hun artroseklachten in te nemen. Maar soms vraagt behoud van je gezondheid toch echt om een dagelijkse pil. Dat is niet altijd makkelijk om te accepteren. Hoe vervelend is het dan, als jouw dagelijkse pil of puffer telkens van een ander merk of fabrikant wordt geleverd. 

Om kosten te besparen op medicijnen voert de zorgverzekeraar een steeds dwingender beleid. En eerlijk gezegd; kosten besparen is ook nodig. Niemand wil dat de zorgverzekering en eigen risico flink omhoog gaan. De zorgverzekeraar bepaalt hierin het beleid, maar de apotheker mag het aan de patiënt uitleggen. En dat is geen makkelijke taak. Waar je eerder soms nog kon bijbetalen om een bepaald medicijn van een specifieke fabrikant te krijgen, is dat nu vaak niet meer mogelijk. Dat levert veel frustraties op. 

Het lijkt me genoeg reden om, waar het kan, te kijken wat je zelf kunt betekenen om gezond te blijven. Want medicijnen moeten slikken kan soms een bittere pil zijn.

Anne Marie Visser

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie