Spaanse Leger
Spaanse Leger Gemeente

Convenant gaat getekend worden over woningbouw

2 juli 2021 om 14:19 Lokaal Deel je nieuws

Op 14 juli zal Nijkerk een convenant tekenen binnen de regio Amersfoort over de bouw van 23.000 woningen tot 2030. Naast Nijkerk zullen ook Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg tekenen. Nu is het bekend dat landelijk één miljoen nieuwe woningen nodig zijn tot 2030. 

In die doelstelling past het convenant voor 23.000 woningen. Het schijnt dat er al 600.000 woningen zijn gepland. Zo is de vraag aan Flevoland gesteld voor 100.000 woningen en de regio Amersfoort komt met het voorstel tot bouw van 23.000 woningen.   

Nijkerk is van plan - volgens wethouder Harke Dijksterhuis - om 250 woningen per jaar te bouwen. Van deze woningen moet 35 procent in de sociale sector zitten. De wethouder geeft aan dat het een hele opgave is, maar dat de afspraken passen binnen het bestaande beleid van Nijkerk. In de raad hebben alle fracties gemeld zelf de regie te willen voeren over aantal en plaats. Het lijkt erop dat de komende jaren meer woningen nodig zijn voor bepaalde groepen. Te denken valt aan jongeren, kwetsbare ouderen, daklozen en mensen in een woonwagen. Tevens statushouders.
  

Over de deal is nu reuring ontstaan in de gemeenteraad en met name bij De Lokale Partij. Deze fractie vraagt zich af - en via schriftelijke vragen aan het college gesteld - of de raad niet is gepasseerd bij de deal. 
De raad zou geïnformeerd worden door het college over de stand van zaken en de consequenties van de deal. Dit was  toegezegd aan de raad in maart 2020. Maar volgens de fractie van de Lokale Partij kunnen hierbij vraagtekens gezet worden, zeker nu op 14 juli ondertekend gaat worden. 

In een eerste beantwoording komt het college met de opmerking dat niets wordt afgesproken dat in strijd is met het beleid dat de raad heeft vastgesteld. Daar gaat het niet om. Het gaat om dat er een toezegging is gedaan in maart 2020. En daar is niet aan voldaan. Daarbij komt dan nog dat de fractie een week geleden vragen had gesteld over de status van de deal. Op dat moment kwam het antwoord van wethouder Wim Oosterwijk dat deze nog niet was afgerond. Nu blijkt de deal ineens wel klaar te zijn. Op zich vreemd te noemen. Mede gezien de opmerking van het college dat de woondeal past in het beleid.  

Wederom een opmerking waar het niet om gaat. Dat moet de gemeenteraad aangeven. Het gaat erom dat de raad geïnformeerd zou worden en dat is niet gebeurd. 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

advertentie
advertentie