Afbeelding
pixabay

Raad weer fysiek bijeen: niet gehaalde bezuinigingen onderwerp van gesprek

2 juli 2021 om 09:30 Politiek

NIJKERK Het sociaal domein was het centrale thema tijdens de behandeling van de voorjaarsnota door de gemeenteraad van Nijkerk. En dan met name het niet halen van de gestelde bezuinigingen. Voor het eerst werd sinds de uitbraak van het coronavirus kwam de raad weer fysiek bijeen, in de Expo Hoevelaken.

Zowel de raad als het college van burgemeester en wethouders is niet tevreden over de tot nu toe behaalde resultaten. Volgens wethouder Nadya Aboyaakoub is dit deels te wijten aan ambtelijke capaciteit. Inmiddels is het management weer compleet en is het streven om de gestelde doelen te bereiken. 

BEZUINIGINGEN De raad is kritisch over het niet halen van de gestelde bezuinigingen en vreest dat die bezuinigingen ook dit jaar niet worden gehaald. In totaal moet 2,9 miljoen euro worden bezuinigd. De tekorten doen zich vooral voor in de jeugdzorg, maar inmiddels heeft ook de Wet maatschappelijke opvang te maken met groeiende tekorten.

ONGEHOORZAAM Dit wordt veroorzaakt door onder meer het afschaffen van de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp. Dat brengt Hans Boer (ChristenUnie/SGP) ertoe aan te geven dat de gemeente Nijkerk in de toekomst wellicht ongehoorzaam moet zijn aan de wetgeving van het Rijk. Ouderen ontvangen bijvoorbeeld gratis hulp in de huishouding waar zij soms prima in staat zijn een eigen bijdrage te betalen. Ook voor cursussen op het gebied van opvoeding mag best een eigen bijdrage worden gevraagd, zo is de voorman van de ChristenUnie/SGP van mening. Een standpunt dat niet door alle partijen wordt gedeeld op dit moment.

BETER GEÏNFORMEERD Op voorstel van VVD en CDA nam de meerderheid wel een motie aan om beter geïnformeerd te worden over de voortgang binnen het sociaal domein en dat minimaal eenmaal per kwartaal. De motie kreeg niet de steun van PRO21 en De Lokale Partij. Zij vinden de motie te dwingend en steunen daarin wethouder Aboyaakoub, die zich afvraagt of een rapportage eenmaal per kwartaal. ambtelijk wel haalbaar is. Met de steun van de ChristenUnie/SGP kreeg de motie wel een meerderheid.

Door de wethouder werd wel toegezegd in oktober te komen met een voortgangsrapportage over de ontwikkelingen binnen het sociaal domein. Daarbij wil ze ook de motie ter sprake brengen. Alle partijen spreken wel uit dat de zorg moet worden gegeven die noodzakelijk is.

CENTRUM Door meerdere partijen werd kritiek geleverd op het uitblijven van werkzaamheden in het centrum van Hoevelaken. Volgens wethouder Wim Oosterwijk baalt hij daar zelf ook van. Streven was om voor de zomervakantie te beginnen, maar dat wordt nu na de vakantie. Grootste probleem is dat materialen niet tijdig kunnen worden geleverd. Met private partijen wordt gepraat over de verdere invulling van de centrumplannen voor Hoevelaken. De wethouder verwacht in het najaar hierover met voorstellen te komen. 

Nog eerder is een voorstel te verwachten voor het dorpshuis in Hoevelaken. Ook daar zitten alle partijen met elkaar om tafel en zit er nu schot in de zaak. De pilot om mensen een dak boven het hoofd te bieden wordt wel met een jaar verlengd. Hiervoor is 108.000 euro benodigd. Door gebrek aan ambtelijke capaciteit is het streven niet gehaald om eind 2020 een evaluatie te houden.

Door Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie