Afbeelding
Arjen Gerritsma

Optisport wil evaluatie over exploitatie van het zwembad een jaar uitstellen

30 juni 2021 om 11:30 Politiek

NIJKERK Optisport wil de evaluatie over de exploitatie van het zwembad in Nijkerk met een jaar uitstellen. Het college van burgemeester en wethouders is hiermee inmiddels akkoord gegaan.

Het college heeft eerder besloten om onder voorwaarden akkoord te gaan met een verlaging van de exploitatiebijdrage van Optisport aan de gemeente van maximaal 127.000 per jaar vanaf 2019 tot een evaluatiemoment eind van dit jaar. In verband met corona wil Optisport de evaluatie nu een jaar uitstellen. 

De coronapandemie raakt de exploitatie van Optisport Nijkerk financieel dusdanig dat niet kan worden vastgesteld of Optisport Exploitaties ook voor de resterende looptijd van het contract garant wil staan. Zij verwachten daar op z’n vroegst medio 2022 voldoende inzicht in te hebben. Optisport heeft wel aangegeven de positieve lijn van januari en februari 2020 te pakken te willen krijgen zodat verder kan worden gebouwd aan een gezonde bedrijfsvoering in Nijkerk.

HUUR Nijkerk gaat binnenkort de tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties voor het eerste kwartaal van 2021 aanvragen. Daarmee kan huur worden kwijtgescholden aan de buitensportverenigingen, zoals ook is gedaan voor het tweede en vierde kwartaal van 2020. Optisport vraagt deze regeling aan voor de binnensportverenigingen. De gemeente verwacht voor 1 augustus antwoord te krijgen of de specifieke uitkering voor ijsbanen en zwembaden wordt toegekend voor het Jaap van der Krol zwembad. De regeling is aangevraagd ter compensatie van het exploitatietekort van Optisport over 2020. De korting van twintig procent op de huur voor de horeca-exploitanten van de sporthallen en op de retributie voor Topsquash die vanaf juni 2020 is toegekend wordt voortgezet tot en met juni van dit jaar.

BTW-SPORTVRIJSTELLING Door het college wordt opgemerkt dat vanaf 1 januari 2019 de btw-sportvrijstelling is verruimd. ,,Dat klinkt positief, maar dat is het niet. Het zorgt voor een btw-nadeel bij de investeringen en exploitatie van sportaccommodaties.” De gemeente kan niet langer gebruikmaken van het sportbesluit en dus de btw op kosten in investeringen in de sport niet langer in vooraftrek brengen. In plaats daarvan kan de gemeente de specifieke uitkering sport aanvragen, waarmee het overgrote deel van het btw-nadeel wordt gecompenseerd.

Inmiddels is wel duidelijk dat Optisport wel gebruik kan blijven maken van het sportbesluit. Eén van de voorwaarden is wel dat Optisport een kostendekkende huur moet betalen voor de accommodaties. Op dit moment is het college bezig om de kostendekkende huur te bepalen voor de accommodaties die Optisport huurt van de gemeente. De verwachting is dat het geheel geen extra financiële kosten meebrengt.

VELDEN Door de gemeente is het onderhoud van de sportvelden sinds 1 januari ondergebracht bij Wencoop Hoveniers. Het gaat om de velden van de verenigingen in de beheercommissie Buitensport Nijkerk met wie gezamenlijk de aanbesteding is gedaan. Tot nu tot verloopt dit onderhoud tot volle tevredenheid. Met de buitensportverenigingen die kleedkamers huren van de gemeente vindt overleg plaats over het recht van opstal. Hiermee wil de gemeente meer zeggenschap krijgen over het onderhoud.

Door Wijnand Kooijmans

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie