Afbeelding
pixabay

Ruim drie ton geschonken aan deelnemers Regeling Meedoen

25 juni 2021 om 17:29 Maatschappelijk

NIJKERK Van de Regeling Meedoen hebben in 2020 in totaal 1.051 mensen gebruik gemaakt. Aan hen is in totaal een bedrag toegekend van 358.000 euro. Dat blijkt uit een enquête onder de deelnemers die door 47 procent van de gebruikers is ingevuld.

door Wijnand Kooijmans

Uit de enquête is gebleken dat door de deelnemers hieraan 85 procent van de toegekende tegemoetkomingen tussen 1 januari 2020 en 13 oktober is uitgegeven. Het gaat om 133.003 euro van de totaal toegekende 156.450 euro voor 498 inwoners. De gelden zijn voornamelijk besteed aan de beoogde sociaal-culturele en sportieve activiteiten (76 procent).

NOODZAKELIJKE KOSTEN Negen procent van de gelden zijn aan andere zaken uitgegeven. Maar wel in de geest van de regeling. Het gaat dan bijvoorbeeld om een abonnement voor Netflix in plaats van een bezoek aan een bioscoop, de huur van een tennisbaan in plaats van het lidmaatschap van een tennisclub ofwel aan het voldoen van bepaalde noodzakelijke kosten. Het gaat dan om zaken als boodschappen, huishoudelijke artikelen, meubelen of voor naturalisatie.

VERSCHILLENDE ACTIVITEITEN Gebleken is uit de enquête dat de ondernomen activiteiten plaats vonden bij veel verschillende (sport)verenigingen, zwembaden, winkels en pretparken. De tegemoetkomingen werden niet alleen in de gemeente Nijkerk maar ook door heel Nederland of online besteed. De regeling is vooral gebruikt voor sporten. Het gaat dan om het lidmaatschap van een sportvereniging of de aanschaf van sportkleding. Maar ook voor (digitale) media en bijbehorende abonnementen: de aanschaf van een laptop of smartphone plus het gebruiksabonnement of voor een abonnement op een krant of tijdschrift. Daarnaast is als derde het geld besteed aan recreatieve voorzieningen zoals pretparken.

BESTEDING Uit de enquête is duidelijk geworden dat mensen meer geld uitgeven aan sociaal-culturele en sportieve activiteiten dan zij via de tegemoetkoming ontvangen. De bedragen daarvoor zijn 150 euro per volwassene en 300 euro per kind. De besteding per kind gaat omhoog naarmate de leeftijd vordert.

VOORTGEZET ONDERWIJS Ook wordt meer uitgegeven voor kinderen op het voortgezet onderwijs dan op het lager onderwijs. Vooral voor het kind dat voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaat worden veel spullen aangeschaft, zoals een fiets, rugzak, laptop en overige schoolspullen. Dit heeft wel tot gevolg dat, vooral in gezinnen met meerdere kinderen, de jongsten er weleens bij inschieten.

DOEL De enquête maakt duidelijk dat het geld vooral is besteed aan doelen waarvoor de regeling in het leven is geroepen: namelijk het bevorderen van sociaal-culturele en sportieve activiteiten. In een klein deel van de gevallen heeft de regeling bijgedragen aan het bieden van meer lucht in het voldoen van de noodzakelijke uitgaven.

INZICHT Het college van burgemeester en wethouders geeft aan dat de enquête meer inzicht biedt in de financiële behoeften van de minima. De uitslagen worden meegenomen in de herijking van het Nijkerkse minimabeleid. Deze vindt plaats in het eerste kwartaal van 2022. Hierbij wordt ook het onderzoek ‘Torenpas’ dat in 2019 is uitgevoerd in meegenomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie