Afbeelding
Pixabay

Economie gemeente Nijkerk is redelijk stabiel, ook in coronatijd

23 juni 2021 om 11:30 Economie

NIJKERK De economie van Nijkerk is redelijk stabiel. Met het aantal bedrijfsvestigingen en banen staat Nijkerk in de top tien van Gelderland. Het gaat om 4.380 gevestigde bedrijven en 23.700 banen. Dat blijkt uit de laatste provinciale werkgelegenheidsenquête.

Desondanks geeft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad aan dat deze mooie positie geen garantie voor de toekomst biedt. Het mag niet als een vanzelfsprekendheid worden gezien dat de economie van Nijkerk blijft groeien. Een vitale economie heeft effect op de welvaart en het welzijn van de inwoners. Het college zegt zich hiervan bewust te zijn en aan de slag te gaan met een economische visie om de uitdagingen in de (nabije) toekomst in goede banen te leiden.

FAILLIET Tussen maart 2020 en maart 2021 gingen in de gemeente Nijkerk dertien bedrijven failliet. Daarmee zijn 58 banen verloren gegaan, vooral in de industrie en de groothandel. Uitgaande van het aantal faillissementen oogt de situatie redelijk stabiel. Het college houdt er rekening mee dan na het beëindigen van de steunmaatregelen door de overheid om de gevolgen van de coronacrisis in te perken het beeld er anders uit gaat zien.

In de groothandel gingen vier bedrijven failliet met 21 banen, in de detailhandel drie bedrijven met zeven personeelsleden. In de zakelijke dienstverlening gingen vier bedrijven failliet. De andere twee hebben betrekking op vervoer en opslag en een financiële instelling.

UITKERINGEN Binnen de gemeente Nijkerk is sprake van 514 lopende UWV-uitkeringen. Dat is een daling van drie procent ten opzichte van februari van dit jaar, maar een stijging van zeven procent ten opzichte van maart 2020. Nijkerk loopt overigens op dit punt in de pas met de landelijke ontwikkelingen. In de afgelopen maanden is de uitstroom van mensen in de bijstand hoger dan de instroom. Het aantal bijstandsuitkeringen was in maart 2021 met 470 licht hoger dan in maart 2020. Het gaat om acht personen. In april 2021 is het aantal uitkeringen gelijk aan april 2020 en laat het een dalende trend zien.

Tot en met mei van het vorig jaar zijn er bij de gemeente 558 aanvragen ingediend om in aanmerking te komen voor de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (TOZO). Daarnaast 24 aanvragen om een krediet om liquiditeitsproblemen op te kunnen vangen. In de periode juni tot en met september van het vorig jaar werden 89 aanvragen ingediend op basis van deze regeling voor levensonderhoud en twaalf om een krediet. In de periode van oktober tot en met mei van dit jaar 116 aanvragen. Deze hebben allemaal betrekking op levensonderhoud.

Voor de vierde periode Tegemoet Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid werden door het UWV 223 aanvragen van bedrijven uit de gemeente Nijkerk goedgekeurd. In de eerste drie maanden van dit jaar heeft de gemeente zes reserveringen verstrekt met een totale oppervlakte van drie tot vier hectare. Dit is meer dan in dezelfde periode van de afgelopen jaren. Nijkerk wijst alleen selectief ruimte toe.

Door Wijnand Kooijmans

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie