Afbeelding
Pixabay

Nijkerk krijgt relatief weinig geld voor jeugdhulp

16 juni 2021 om 10:15 Politiek

NIJKERK Nijkerk ontvangt, in vergelijking met de meeste andere Nederlandse gemeenten, een relatief laag bedrag per kind als het gaat om jeugdhulp. Dat blijkt uit een rapport van het adviesbureau Its Public, dat voor de VVD aanleiding was om hierover vragen te stellen.

Door dit bedrag wordt voor een deel het verschil verklaart, zo schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de raad, het verschil tussen de inkomsten en hoge uitgaven. Door de uitspraak van de arbitragecommissie verwacht wethouder Nadya Aboyaakoub komend jaar een miljoen euro extra te ontvangen van het Rijk. Over de inzet hiervan moet nog wel een besluit worden genomen. Het zou onder meer kunnen worden ingezet voor het wegwerken van de wachtlijsten. Men wil de jongeren nadrukkelijk in beeld houden.

ONDERBEZETTING Het aantal jeugdigen in de jeugdhulp is in Nijkerk relatief hoog. Dit kan een bewuste keuze zijn, ook kan het gedeeltelijk te maken hebben met de onderbezetting en uitval binnen het sociaal team jeugd in 2020. Daardoor is gekozen om korte ondersteuning aan jeugdigen en ouders tijdelijk niet op te pakken. Gevolg kan zijn dat extra is doorverwezen naar jeugdhulp. Binnen de taskforce is een nadrukkelijk punt van aandacht wie indiceert. Hierop worden vervolgacties ingezet.

Er vinden gesprekken met huisartsen plaats om met hen te bespreken of de juiste indicaties zijn afgegeven, maar ook wat mogelijk op termijn anders en preventiever mogelijk is. Ook wordt gekeken welke indicatie en beoordeling beter via de praktijkondersteuner kan plaatsvinden.

UITGAVEN De uitgaven van Nijkerk liggen 35 procent boven het bedrag dat van het Rijk wordt ontvangen voor jeugdhulp. Het landelijk gemiddelde is 30 procent. Nijkerk staat in het rapport op plek 55 van de ruim 340 gemeenten in Nederland als het gaat om de tekorten als gevolg van de jeugdzorgtaken. Slechts 54 gemeenten hebben een groter procentueel tekort. Nijkerk ontvangt per jeugdige 660 euro. Van alle gemeenten ontvangen er 303 meer geld per kind of jongere dan Nijkerk. De totale inkomsten van Nijkerk voor haar jeugdigen in totaal zitten naar verhouding daarmee in de laagste regionen van geheel Nederland. Veenendaal ontvangt per kind bijvoorbeeld 273 meer dan Nijkerk. Dat is op jaarbasis 2,7 miljoen meer aan inkomsten. Zou Nijkerk een vergelijkbaar bedrag per jongere krijgen, dan daalt het verschil tussen uitgaven en inkomsten naar 2,5 miljoen euro. Nu is het tekort van Nijkerk 5,2 miljoen euro.

Het aantal jeugdigen in de jeugdhulp in Nijkerk was in 2020 in totaal 1.253, één meer dan in 2019. Het aantal jongeren in Nijkerk lijkt daarmee een ‘plafond’ te hebben bereikt. In de overige gemeenten binnen de regio is het aantal jeugdigen in de jeugdhulp wel gedaald. Gekeken wordt naar mogelijke oorzaken hiervan. De verwachting is dat gemeenten de komende tijd wel worden geconfronteerd met uitgestelde hulp als gevolg van de coronapandemie. Ook Nijkerk verwacht een groei.

Door Wijnand Kooijmans

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie