Achterste rij v.l.n.r.: Kevin, Kees; voorste rij: Hylke, Casper, Jelle, Thian.
Achterste rij v.l.n.r.: Kevin, Kees; voorste rij: Hylke, Casper, Jelle, Thian. Wiskundeolympiade

Leerling van het Corlaer College doet mee aan internationale wiskundewedstrijd

8 juni 2021 om 07:30 Onderwijs

NIJKERK Jelle Bloemendaal, leerling van het Corlaer College in Nijkerk, heeft zich geplaatst voor het Nederlandse team dat meedoet aan de Internationale Wiskunde Olympiade. Hij en vijf anderen mogen deze zomer Nederland vertegenwoordigen op de internationale wiskundewedstrijd. 

De 62e Internationale Wiskunde Olympiade zal in juli niet in St. Petersburg in Rusland plaatsvinden, maar voor het Nederlandse team als wedstrijd-op-afstand in Egmond aan Zee. Om zich te plaatsen moesten de teamleden in een zware selectie zo’n 8.000 anderen achter zich laten. De teamleden nemen het in juli op tegen wiskundetalenten uit meer dan honderd andere landen.

SELECTIE Afgelopen week vond op Landgoed De Rosep te Oisterwijk de laatste trainings- en selectieweek plaats voor deze internationale wedstrijd. Elf winnaars van de Nederlandse Wiskunde Olympiade, die als beste overbleven uit ruim 8.000 middelbare scholieren, streden hier om een plek in het zeskoppige Nederlandse team. De definitieve selectie werd bepaald door drie selectietoetsen van vier uur elk. 

De volgende leerlingen kwamen als beste uit de bus: Jelle Bloemendaal (17 jaar, Hooglanderveen, 5 vwo, Corlaer College Nijkerk), Kevin van Dijk (17 jaar, Oeffelt, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen), Hylke Hoogeveen (15 jaar, Odijk, 4 vwo, Openbaar Lyceum Zeist), Casper Madlener (16 jaar, Hoofddorp, 5 vwo, Leo Kanner College Leiden), Kees den Tex (16 jaar, Naarden, 5 vwo, Gemeentelijk Gymnasium Hilversum) en Thian Tromp (18 jaar, Leeuwarden, 6 vwo, Chr. Gymnasium Beyers Naudé Leeuwarden). 

UITDAGING De Internationale Wiskunde Olympiade is de meest prestigieuze wiskundewedstrijd ter wereld en bestaat uit opgaven die ook voor professionele wiskundigen nog een behoorlijke uitdaging kunnen zijn. De zes teamleden zijn allemaal al meerdere jaren aan het trainen om bij deze wedstrijden hoge ogen te kunnen gooien. Geen van de teamleden deed eerder officieel mee aan de Internationale Wiskunde Olympiade, maar Jelle, Kevin en Casper hebben wel als waarnemer de IMO meegemaakt. Verder behaalden alle teamleden eerder eremetaal bij de Benelux Wiskunde Olympiade: van brons voor Hylke en zilver voor Jelle, Casper en Thian tot goud voor Kevin en Kees. 

WEDSTRIJD Op 10 juli vertrekt het team naar het trainingskamp in hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee om in topvorm aan de wedstrijd te beginnen. Op 19 en 20 juli vindt vervolgens de wedstrijd plaats. Op de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen steeds vier en een half uur de tijd om drie wiskundeopgaven van hoog niveau op te lossen. Het Nederlandse team wordt begeleid door Ward van der Schoot (University of Cambridge), Johan Konter (Stockholm University) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Alberdingk Thijm College Hilversum). 

De Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend, ORTEC en Rabobank en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, Sectorgelden Outreach Beta, ABN AMRO, Centraal Bureau voor de Statistiek, De Nederlandsche Bank, Noordhoff Uitgevers, Optiver, ASML, Cito, Freudenthal Instituut, de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren en Landgoed De Rosep.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie