Burgemester Renkema, links op de foto
Burgemester Renkema, links op de foto ARJEN GERRITSMA

Lees hier de herdenkingstoespraak van burgemeester Renkema terug

5 mei 2021 om 10:23 Historie

NIJKERK Burgemeester Gerard Renkema hield dinsdagavond tijdens Dodenherdenking een toespraak in het Van Reenenpark in Nijkerk. De toespraak is hieronder terug te lezen. 

Beste aanwezigen, kijkers en luisteraars,

Net als vorig jaar is ook nu de herdenking anders dan we gewend zijn. Geen publiek bij de herdenking, geen stille tocht. Maar wel een moment van stilte. Gelukkig kunnen we toch sámen herdenken door de mogelijkheden die we vandaag hebben, en dat is fijn. Want juist in deze tijd is het moment van vanavond, belangrijk.

Ieder jaar staan we tijdens de herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Slachtoffers die zijn gevallen omdat hun vrijheid en veiligheid werd afgenomen. Slachtoffers die vielen omdat ze streden voor veiligheid en vrijheid.  

Waar staan we na 75 jaar vrijheid? We hebben het afgelopen jaar allemaal zelf ondervonden dat vrijheid maar beperkt maakbaar is. Dat wisten we al, maar door de corona pandemie is juist dit het afgelopen jaar opnieuw en voor velen van ons voor het eerst duidelijk geworden. Vrijheid is kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Een virus kan zomaar, al meer dan een jaar lang, roet in het eten gooien. En alles wat we dan tijdelijk moeten inleveren moeten we stap voor stap weer opnieuw opbouwen.

Het fundament van onze vrije samenleving is gelukkig robuust en stevig. Maar het is én blijft heel belangrijk om te blijven beseffen, dat wij de vrijheid en veiligheid willen behouden en moeten beschermen. En soms moeten we daar, zoals nu, tijdelijk een stukje vrijheid voor inleveren om elkaar en zeker ook onze kwetsbare naasten te beschermen.

We kunnen allemaal ons steentje bijdragen aan vrijheid en veiligheid. Door andere mensen niet uit te sluiten of te veroordelen. Door oog te hebben voor onze naasten en naar elkaar te luisteren. Ook als een mening anders is dan die van ons zelf, iemand er anders uitziet of bijvoorbeeld ergens anders is opgegroeid.

Vrijheid zit gelukkig diep verankerd in onze identiteit. Het is een groot goed. De vrijheid om te doen en te zeggen wat je wilt, gaat echter wel hand in hand met de verantwoordelijkheid om elkaar respectvol te bejegenen.

Een ander de vrijheid geven om anders te zijn, met wederzijds respect, is een groot cadeau. Een cadeau dat onbetaalbaar is, en tegelijk een cadeau dat u allemaal aan een ander kunt geven.

Dank u wel

advertentie
advertentie