Boek uit de schenking van het archief van Uitgeverij Callenbach aan Museum
Nijkerk
Boek uit de schenking van het archief van Uitgeverij Callenbach aan Museum Nijkerk Museum Nijkerk

Historische schenking aan Museum Nijkerk

3 mei 2021 om 14:30 Kunst

NIJKERK VBK|Media BV heeft in het najaar van 2020 een bijzonder waardevol archief geschonken aan Museum Nijkerk. In een lading van veertien pallets bevinden zich naar voorlopige schatting 10.000 boeken die uitgegeven zijn door de Nijkerkse Uitgeverij G.F. Callenbach en een archief met bijzondere correspondentie met auteurs en tekenaars, verschillende drukproeven en een aantal originele illustraties.

De oudste boeken en brieven in de schenking gaan terug tot in de tweede helft van de negentiende eeuw. De schenking geeft tevens een beeld van de overnames die Callenbach heeft gedaan rond 1900. De historische correspondentie en aanverwante documenten hebben inmiddels een veilige plek gekregen in de gemeentelijke archief bewaarplaats. 

COLLECTIE Inmiddels zijn ruim twee duizend nieuwe aanwinsten in de museale collectie ingeschreven, waaronder 800 boeken van voor 1900 en veertig zondagsschoolboekjes die tot nu toe onvindbaar waren in de Nederlandse bibliotheken. Nieuwe titels worden toegevoegd aan de bestaande collectie van Museum Nijkerk en dubbele boeken die de Koninklijke Bibliotheek nog niet heeft worden geschonken. Overige dubbele boeken worden verzameld via de LAMO, de procedure die geregistreerde musea volgen om een goede bestemming te vinden voor voorwerpen die geen plek in de collectie krijgen.

VONDSTEN Er zijn al meerdere bijzondere vondsten gevonden in de schenking aan Museum Nijkerk. Zoals de correspondentie met W.G. van de Hulst Sr. en Jr. maar ook illustraties van tekenaars in begin twintigste eeuw zoals O. Geerling en J.H. Isings. De schenking bevatte daarnaast een zeer oude catalogus van feestgeschenken uit 1882 en een zeer groot aantal Winterbloemen en Keurgarven. Bijbelse platen, tekstkaarten en diverse series beloningsplaatjes zijn eveneens onderdeel van de schenking. Daarnaast is de collectie uitgaven tussen 1868-1900 door C.F. Schöttelndreiër, een schoolmeester uit Nijkerk deel van de collectie. En tenslotte zijn er meer dan 250 uitgaven van Uitgeverij A. Berends aanwezig en een grote collectie uitgaven door E. Gerdes, vertaalde uitgaven van Anne de Vries en Cor Bruijn.

MUSEUM NIJKERK Museum Nijkerk heeft een uitgebreide collectie uitgaven van Uitgeverij G.F. Callenbach bijeengebracht. Verder beheert het museum al jaren archiefstukken van Uitgeverij G.F. Callenbach en Drukkerij C.C. Callenbach, zoals notariële akten, overeenkomsten, brieven, correspondentie met opdrachtgevers en verkoopstatistieken van Uitgeverij G.F. Callenbach.

Boek uit de schenking van het archief van Uitgeverij Callenbach aan Museum
Nijkerk
Een historische boekenlegger van Uitgeverij Callenbach.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie