Afbeelding
Pixabay

Voorkeur voor windenergie; landbouwgrond zoveel mogelijk ontzien

21 april 2021 om 10:45 Natuur en milieu

NIJKERK Binnen de gemeente Nijkerk bestaat een voorkeur voor windenergie boven zonnepanelen op het land. Dat betekent dat bijvoorbeeld gronden die voor landbouwproductie zijn bestemd zoveel mogelijk worden ontzien.

Dat blijkt uit de regionale energiestrategie die donderdag 29 april wordt besproken in de raadscommissie van de gemeente Nijkerk. In de periode tot 2023 wil het college van burgemeester en wethouders maximaal 40 hectare aan zonne-energie realiseren en wordt de plaatsing van twee windmolens voorbereid.

ZONNEPANELEN OP DAKEN Voor de realisering van deze plannen zijn zoeklocaties rond rijksweg A28 aangewezen. Hierbij moet ook worden gekeken naar de aanwezigheid van de wespendief, een vogel die enkele maanden per jaar op de Veluwe opduikt en moeilijk te voorspellen gedrag vertoont. Door de gemeente wordt verder fors ingezet op de realisering van zonnepanelen op daken van zowel bedrijven als woningen. Dat moet voorkomen dat landbouwgrond moet worden gebruikt om de gestelde duurzaamheidsdoelstellingen te halen. De vergadering begint om 20.00 uur en is via de website van de gemeente te volgen.

Door Wijnand Kooijmans

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie