Afbeelding
Rogier Producties

Kosten Valleihopper stijgen fors vanwege wegvallen subsidie

20 april 2021 om 17:30 Verkeer en vervoer

NIJKERK De diensten van de Valleihopper stijgen de komende jaren in prijs. Dat heeft vooral te maken met het afbouwen van subsidie door de provincie Gelderland. Dat komt voor wethouder Harke Dijksterhuis niet als een verrassing. De regio Vallei was de laatste die nog subsidie kreeg.

door Wijnand Kooijmans

Wordt dit jaar nog 400.000 euro in rekening gebracht voor het vervoer op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning, in 2025 is dit gestegen tot 525.000 euro. Het wegvallen van de provinciale subsidie betekent alleen al dat de kosten met 75.000 stijgen. Er is regionaal nog wel bezwaar gemaakt, maar dat heeft geen invloed gehad op de provinciale besluitvorming.

Om een goede uitvoering van de Valleihopper te waarborgen, is het bestuur van deze organisatie wel gevraagd te inventariseren hoe het vervoer meer in lijn kan worden gebracht met de algemene uitgangspunten van het Wmo-vervoer. 

HALTETAXI De provincie heeft laten weten het aanvullend vervoer zelf te gaan regelen onder noemer HaltetaxiRRReis. Voor de kosten die de gemeente moet maken heeft dit geen invloed, zo wordt aangegeven door het Nijkerkse college van burgemeester en wethouder. De inrichting van de haltetaxi kan echter wel invloed hebben op het aantal mensen dat van de Valleihopper gebruik gaat maken, indien bijvoorbeeld de haltes te ver uit elkaar komen te liggen.

In 2020 is als gevolg van de coronamaatregelen minder gebruik gemaakt van de Valleihopper. Ook eind maart bleef de vervoersvraag achter en zijn de kosten lager dan begroot. De vraag die men zich heeft gesteld, is wanneer de vervoersvraag volledig is hersteld. Ten aanzien van het openbaar vervoer wordt verwacht dat dit pas in 2024 is. Het Nijkerkse college verwacht echter dat voor de Valleihopper het aantal passagiers eerder op het oude niveau zit.

advertentie
advertentie