(Archieffoto ter illustratie).
(Archieffoto ter illustratie). Tim van Donkersgoed

Opvallend: het aantal fysieke winkels daalde in Nijkerk níet

20 april 2021 om 13:09 Winkels

NIJKERK Het aantal fysieke winkelvestigingen is in het hele land wederom gedaald. Echter niet in Nijkerk. Op 1 januari telde onze gemeente 210 winkelvestigingen, evenveel als een jaar eerder. Landelijk was de daling één procent en ook in de regio is Nijkerk daarmee een uitzondering.

In de buurt daalde het aantal fysieke winkels in alle gemeenten (Amersfoort -3,4 procent; Bunschoten -0,8; Barneveld -4,1; Leusden -3,3 en Zeewolde zelfs -6,9).
Dat het aantal niet kromp in de gemeente lijkt niet te maken te hebben met een kleinere dichtheid aan winkels, want met 4,9 winkel per duizend inwoners scoort Nijkerk hoger dan Zeewolde, Leusden en Amersfoort. In buurgemeenten Putten, Bunschoten en Barneveld is het winkelaanbod wel groter, afgezet tegen het aantal inwoners.

Nederland telt momenteel 85,5 duizend winkels, tegenover ongeveer ruim 86 duizend een jaar eerder, blijkt uit CBS-cijfers die dinsdag 19 april zijn gepubliceerd. Ondanks de coronacrisis bleef de daling vorig jaar relatief beperkt. Het aantal fysieke winkels daalt al jaren en is volgens het statistiekbureau sinds 2010 met in totaal zo’n veertien procent afgenomen. Het aantal webwinkels groeide in die periode juist explosief.


Het aantal fysieke winkels daalde vorig jaar ruim zes op de tien gemeenten. Toch waren er ook gemeenten waarin het aantal winkels steeg. Het grootst was die stijging in de gemeenten Grave, in Duiven, in de gemeente Ouder-Amstel en op Terschelling. Van de twintig grootste gemeenten noteerde het CBS de grootste afname in Zoetermeer, Zwolle en Den Bosch. In Haarlemmermeer werden van de grootste gemeenten vorig jaar juist meer fysieke winkels geopend.

advertentie
advertentie