Afbeelding
De Kinderombudsman

Wethouder in gesprek met kinderombudsman: ‘We bekijken kinderen te vaak vanuit het probleem’

9 april 2021 om 11:30 Maatschappelijk

NIJKERK Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh is onlangs in gesprek geweest met de kinderombudsman van Nederland, Margrite Kalverboer. Aboyaakoub is als wethouder onder andere verantwoordelijk voor onderwijs en jeugdzorg in de gemeente Nijkerk en Kalverboer helpt met haar organisatie kinderen en jongeren tot en met 18 jaar om voor hun rechten op te komen. Beide vrouwen hebben een groot hart voor kinderen en de rechten van kinderen en spraken daarover met elkaar. 

,,Alle kinderen, ongeacht hun omstandigheden, willen als persoon en niet als probleem behandeld worden”, zegt Kalverboer. ,,Kinderen willen geen medelijden. We zien overal dat kinderen de meeste waardering hebben voor leraren en hulpverleners die persoonlijk zijn en kinderen echt waarderen. Veel hulpverleners werken echter met een professionele afstand. Dat is bedacht vanwege de vrees voor misbruik, maar ja, met dus de keerzijde van meer afstandelijkheid”.

ALS PERSOON BEHANDELEN Wethouder Aboyaakoub vult aan: ,,We slagen er dus ondanks alle goede bedoelingen in Nederland onvoldoende in om kinderen als persoon te behandelen. We bekijken kinderen te vaak vanuit het probleem. Neem het onderwijs, wat voor gevoel geef je een kind dat op school niet helemaal mee kan komen, als hij in een eigen ‘probleemgroepje’ gezet wordt? Kinderen nemen dat hun hele leven mee. Maar, het is tegelijkertijd voor het onderwijs in de praktijk ook niet te doen om extra aandacht te geven aan alle kinderen die dat nodig hebben. Je zal maar een klas hebben met 30 kinderen waarvan er, zeg, 13 extra aandacht nodig hebben. Werkdruk of complexiteit van de problematiek zijn dus ook voor de professional die echt iets met kinderen heeft, een barrière”.

Het belang van het kind wordt vaak overgeslagen

TOOLKIT Kalverboer ziet dat op papier het belang van het kind wel voorop staat, maar dat het in de praktijk nog vaak anders gaat. ,,Het belang van het kind wordt vaak overgeslagen”, vindt ze. ,,Wij promoten daarom de toolkit ‘Het beste besluit voor een kind’. Deze toolkit is bedoeld voor professionals die een beslissing moeten nemen, waarbij kinderen betrokken zijn of die effect hebben op kinderen. Of het nu gaat om een uithuisplaatsing, het opsluiten van een kind in een politiecel, of de schoolkeuze voor een leerling met autisme. Al deze beslissingen hebben invloed op de toekomst van een kind. Het kind moet daarbij betrokken worden, zijn verhaal kunnen vertellen en ook de beslissing goed uitgelegd krijgen. De toolkit helpt om een complete afweging te kunnen maken tussen de belangen van het kind en de andere belangen”.

KINDERRECHTENVERDRAG ,,Het beste besluit voor een kind zou overal verplichte kost moeten zijn”, vindt Aboyaakoub. ,,Mooi dat het is gebaseerd op de uitgangspunten van het kinderrechtenverdrag. Wij werken zo goed als het kan ook als gemeente met deze uitgangspunten. Als wethouder krijg ik wel eens een mail van een kind dat mij schrijft dat hij naar een ander gezinshuis moet maar dit niet wil, omdat de kinderrechter dat heeft besloten bijvoorbeeld. Ik kan daar helaas vanuit mijn rol niet veel mee en daar baal ik van, terwijl we als gemeente wel eindverantwoordelijk zijn. Het enige dat ik dan kan doen is adviseren wat het kind zelf kan doen en zijn of haar rechten uitleggen”.

Margrite Kalverboer en Nadya Aboyaakoub-Akkouh concluderen dat er nog veel te winnen is voor kinderen. Als de coronamaatregelen het toestaan zal de kinderombudsman een werkbezoek brengen aan de gemeente Nijkerk om te zien hoe Nijkerk de kinderrechten centraal stelt en welke knelpunten een gemeente in de praktijk tegenkomt. 

advertentie
advertentie