Afbeelding
Modern kantoor

Hoe ziet het post-corona kantoor eruit?

23 maart 2021 om 10:58 Partnercontent

Inmiddels werkt een groot deel van Nederland al bijna een jaar lang thuis als gevolg van de coronacrisis. Hoewel de uitdaging voor veel mensen steeds groter wordt, ontdekten we ook massaal de voordelen die thuiswerken biedt. Zo geven veel mensen aan dat zij zich thuis beter kunnen concentreren en daardoor productiever zijn. In veel sectoren zal gedeeltelijk vanuit huis werken dan ook - ook ná corona - normaal blijven. Maar ook de kantoren zullen er anders uit komen te zien.

Focus op focus

Het oude idee van hoe kantoren eruit zien, past simpelweg niet meer bij de manier waarop we het afgelopen jaar gewend zijn te werken. De opzet met alleen basis werkplekken en vergaderruimtes bieden namelijk niet de focus die veel mensen in hun thuiskantoor, of zelfs aan de keukentafel, hebben gevonden. Dat heeft allereerst te maken met de aanspraak door collega’s, maar ook de akoestiek speelt een belangrijke rol.

In veel kantoorruimtes is die namelijk allesbehalve optimaal. Dat komt doordat kantoren doorgaans grote, open ruimtes zijn, gevuld met harde oppervlakken. Geluidsgolven krijgen daardoor optimaal de kans zich voort te planten en door de ruimte te verspreiden. Voeg daarbij het feit dat er vrijwel altijd geluid is op het gemiddelde kantoor - van getik op een toetsenbord tot een gesprek bij de koffieautomaat - en je snapt dat geluidsdemping op kantoor de afgelopen jaren al flink aan een opmars bezig was. Door wat we het afgelopen jaar gewend zijn geraakt door thuiswerken, lijkt dat in een stroomversnelling te raken.

Praktische oplossingen

Hoe zal zat er in de praktijk uit komen te zien? Allereerst zal er meer aandacht worden besteed aan het creëren van focus plekken. Met een akoestische scheidingswand is het bijvoorbeeld relatief eenvoudig om een werkplek te realiseren waar een werknemer in een prettige en rustige akoestiek kan werken aan taken die hoge concentratie verlangen.

Daarnaast zal het belang van vergaderruimtes vermoedelijk afnemen. We hebben immers massaal ontdekt dat het - dankzij de vele beschikbare vergadertools - niet noodzakelijk is om voor een vergadering op dezelfde locatie te zijn. Dat maakt vergaderen allereerst flexibeler, doordat mensen er niet hun hele dag omheen hoeven te plannen. Daarnaast elimineert het de noodzaak aan grote en inefficiënte vergaderruimtes.

Tegelijkertijd zal de behoefte aan gemeenschappelijke ruimtes juist zijn toegenomen in het afgelopen jaar. Want aan de ene kant kan een bij de koffieautomaat gevoerd gesprek weliswaar afleidend zijn door de slechte akoestiek. Daar staat tegenover dat diezelfde koffieautomaat zorgt voor de broodnodige interactie en contact tijdens een werkdag. Dat versterkt het teamgevoel en zorgt bovendien voor de uitwisseling van ideeën of concepten die via e-mails en chats vermoedelijk onuitgesproken waren gebleven.

Een ruimte om geconcentreerd én samen te werken

Het kantoor van de toekomst zal dus een plek zijn waar zowel individueel als in teamverband geconcentreerd kan worden gewerkt. Voor mensen die thuis hun focus niet kunnen vinden, zal het een haven zijn waar eindelijk weer kan worden aangelegd zodra de lockdown volledig voorbij is. Maar ook voor de mensen die door thuiswerken zijn opgebloeid, moet het natuurlijk een plek blijven die de concentratie en productiviteit net zo goed versterkt als het thuiskantoor. Kantoren zullen daarom veel meer een mix worden van individuele focus plekken en ruimtes om op een flexibele manier samen te werken en in contact te komen met je collega’s.

advertentie
advertentie