Afbeelding
Moerschy/Pixabay

Gemiddelde prijs koopwoning Nijkerk bijna vier ton

22 maart 2021 om 08:39 Wonen

NIJKERK De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning in Nijkerk lag vorig jaar op 389.600 euro. Dat is een stijging van 10 procent in vergelijking met 2019. Toen werden bestaande woningen in Nijkerk verkocht voor gemiddeld 354.300 euro.

Landelijk gingen woningen in 2020 voor gemiddeld 334.000 euro van de hand. Dat is de hoogste prijs sinds het begin van de meting in 1995. In liefst 96 procent van de Nederlandse gemeenten steeg de verkoopprijs van bestaande woningen in 2020, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. 

Wel zijn er soms grote verschillen. In Bloemendaal lag de gemiddelde verkoopprijs met 863.000 ruim vijf keer zo hoog als in Pekela (164.000 euro). 

MEER GESPAARD De huizenprijzen in Nederland zijn in februari het sterkst gestegen in bijna twintig jaar volgens nieuwe cijfers. Van een coronadip lijkt op de woningmarkt absoluut geen sprake, geeft CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen aan. Sterker nog, hij denkt dat de coronapandemie de huizenprijzen mogelijk zelfs een extra zetje heeft gegeven. Omdat veel mensen vorig jaar bijvoorbeeld niet op vakantie konden is er veel meer gespaard dan in andere jaren. Al dat extra geld kunnen mensen nu gebruiken om meer te bieden op huizen.

WONINGNOOD Op de woningmarkt is nu al een tijd sprake van grote krapte. Het aanbod aan te koop staande huizen is flink geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes lager dan ooit. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben starters grote moeite om nog een huis te bemachtigen. Kenners roepen al langer dat er eigenlijk veel meer huizen bijgebouwd moeten worden. Het lijkt erop dat de woningnood een belangrijk thema kan worden bij de formatie van een nieuw kabinet.

Op bovenstaande kaart staan voor 2020 en 2019 de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning, afgerond op honderd euro. De gemiddelde verkoopprijs in 2020 is vergeleken met die van 2019, om zo te komen tot de ontwikkeling van de verkoopprijs in procenten. Dat cijfer bepaalt de kleur op de kaart. Verkochte nieuwbouwwoningen zijn dus niet in deze cijfers meegeteld. Er wordt ook niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Verschillen in gemiddelde transactieprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat wordt verkocht. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zijn de gemiddelde verkoopprijs hoger liggen dan in gemeenten met veel verkochte appartementen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie