Afbeelding
Google Maps

Sportkantines onder beheer van gemeente krijgen korting in crisis

17 maart 2021 om 11:15 Corona

NIJKERK Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om sportkantines die onder beheer van de gemeente vallen te ondersteunen in de coronacrisis. Er wordt een korting van 25 procent op de huur gegeven door de gemeente. Ook krijgen de sportkantines uitstel van betaling voor twee kwartalen.

De korting wordt gegeven aan sportcafés van Watergoor, Strijland, Corlaer en De Slag, onder de voorwaarde dat exploitant Optisport en brouwerij InBev deze korting doorgeven aan de betreffende horecaexploitanten. De kosten hiervan komen uit de extra coronamiddelen in het gemeentefonds. Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh: ,, Als we willen dat de sportscholen en binnensportzalen die onder de gemeente vallen open gaan, dan moet je ervoor zorgen dat ze er nog zijn. De rijksoverheid stimuleert al om andere pandeigenaren huurkortingen toe te laten passen. Sportcafés zijn al 6,5 maand dicht.” De huur moet wel terugbetaald worden door de exploitanten: ,,Optisport heeft samen met de zwembranche een uitstel van betaling aangevraagd en heeft ondersteuning gevraagd bij het rijk.”

Als we willen dat de sportscholen en binnensportzalen open gaan, dan moet je ervoor zorgen dat ze er nog zijn

HUURKORTING Optisport zal het restantbedrag, een bedrag van 100.000 euro, terugbetalen als het geld van de overheid binnen is. De bijzondere huurkorting geldt ook voor Topsquash, een commerciële onderneming die op grond van de gemeente staat. Eerder kon gebruik gemaakt worden van de landelijke steunmaatregel TVS (Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties) voor de periode van de eerste lockdown. Via deze steunmaatregel konden de verhuurders van sportaccommodaties kwijtschelding verlenen aan de sportverenigingen, waarbij zij zelf vanuit het rijk gecompenseerd werden voor deze kwijtschelding.

REGELING Voor het vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 wordt ook een dergelijke regeling verwacht. Ook komt er een regeling voor de zwembaden en ijsbanen over 2020 en de eerste helft van 2021. Hiervoor is landelijk een bedrag van 100 miljoen beschikbaar voor 2020 en 80 miljoen voor 2021. Dit wordt een SPUK-regeling (specifieke uitkering) en de aanvragen zullen dus via de gemeenten verlopen. Omdat hierbij de jaarcijfers 2020 een belangrijke rol spelen, zal deze regeling begin april 2021 open gaan.

Andere sportondernemers die geen vastgoed of grond van de gemeente huren, kunnen een beroep doen op rijksregelingen die amateursportverenigingen helpen met de derving in barinkomsten. ,,Het is heel fijn dat andere sporten op landelijke regelingen aanspraak kunnen maken. Wat ook mooi is, is dat veel leden van sportverenigingen hun contributie netjes blijven doorbetalen”, aldus Aboyaakoub.

KWIJTGESCHOLDEN De verwachting is dat de betalingen vanuit het rijk aan de sportkantines die onder de gemeente vallen in april binnen zullen komen. Er is ook een tegemoetkoming voor verhuurders van een sportaccommodatie waardoor vele huren kwijtgescholden kunnen worden. ,,Namens de sportverenigingen is er een aanvraag gedaan om huur kwijtgescholden te krijgen. Er komt ook geld beschikbaar voor de sportsector vanuit het rijk, maar met welk doel is nog onduidelijk.”

Door Maranke Pater

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie