Roelof Koelewijn met het eerste kievitsei van 2021.
Roelof Koelewijn met het eerste kievitsei van 2021. Angelique van de Beek

Eerste Gelderse kievitsei in polder Arkemheen gevonden

8 maart 2021 om 10:22 Natuur en milieu

NIJKERK Op een grasland in de Nijkerkerpolder, onderdeel van de Polder Arkemheen bij Nijkerk, is zaterdag het eerste kievitsei in Gelderland gevonden. Deze vondst is om 16.20 uur gemeld bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Dit is één dag na de vondst van het eerste landelijke kievitsei op 5 maart in de provincie Utrecht.

De Gelderse vinder is weidevogelvrijwilliger Roelof Koelewijn uit Spakenburg, lid van de weidevogelbeschermingsgroep de BAO uit Nijkerk. Met het vinden van het eerste kievitsei is het Gelderse weidevogelseizoen 2021 begonnen, schrijft de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). ,,Tot half juni trekken ruim vierhonderd weidevogelvrijwilligers van SLG, zoals Koelewijn, samen met boeren het land in om waar nodig nesten van weidevogels van kievit, grutto, scholekster, tureluur en wulp te zoeken en te markeren. De markeringen maken het de boer mogelijk rekening met de nesten te houden. Door om een nest heen te maaien, of een nest te verplaatsen, krijgen weidevogels een kans om de eieren uit te broeden.”

TRADITIE Voor Koelewijn is het een sport en een traditie om het eerste ei te vinden. Vanaf het moment dat de sneeuw in februari weg smolt, ging hij de boel goed in de gaten houden. Op een gegeven moment zag hij de groepen kieviten splitsen en paartjes vormen: ,,Dan weet je dat het gaat beginnen. Zaterdagochtend was alles bevroren. Het was veel te koud.” In de middag besloot Roelof nog een keer te gaan. ,,Binnen een half uur lag ie er ineens: een kievitsei!”

BESCHERMD Ook in 2019 vond Roelof het eerste ei van Gelderland, op 500 meter afstand van het ei van zaterdag. De polder Arkemheen is een beschermd weidevogelgebied waar het collectief Veluwe samen met de agrarische natuurvereniging, boeren en vrijwilligers, zoals Roelof Koelewijn, werken aan weidevogelbeheer. In het gebied worden maatregelen genomen, zoals plas-dras, kruidenrijk grasland en uitgesteld maaibeheer om betere omstandigheden voor de weidevogels te creëren. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?


Een nestje met één ei. - SLG

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie