Gerard Meuleman (86) en Aly Meuleman-Van der Velde (85) zijn al 60 jaar getrouwd.
Gerard Meuleman (86) en Aly Meuleman-Van der Velde (85) zijn al 60 jaar getrouwd. Gerrit Steen

Gerard en Aly Meuleman delen al 60 jaar lief en leed

3 maart 2021 om 10:09 Mensen

HOEVELAKEN Het is maar weinigen gegund om hun 60-jarig huwelijksfeest in goede gezondheid te vieren. Voor Gerard Meuleman (86) en Aly Meuleman-Van der Velde (85) was 24 februari de dag dat ze gefeliciteerd konden worden met hun diamanten huwelijk. En ze zijn niet van plan het hierbij te laten, want ,,we gaan door, zo covid het wil”, aldus Gerard Meuleman. Twee dagen na hun jubileum lieten ze zich samen vaccineren. Tijd voor een nadere kennismaking.

,,Op de katholieke basisschool in Dedemsvaart zaten we in 1947 in de vijfde en zesde klas in hetzelfde lokaal, maar we hadden geen oog voor elkaar”, vertelt Gerard Meuleman. Maar in 1954, toen Gerard terugkwam uit Duitsland na een halfjaar Radaropleiding bij de Amerikaanse luchtmacht, kwam Aly plotseling op het radarscherm in beeld. ,,Een soort houseparty georganiseerd door een vriendenkring bracht ons onder de klanken van Ella Fitzgeralds Cheek to Cheek - ze was onze favoriete zangeres bleek die avond - letterlijk ‘cheek to cheek’ en dat is na 60 jaar nog niet veel veranderd.”

Een houseparty bracht ons letterlijk ‘cheek to cheek’, en dat is na 60 jaar niet veel veranderd

CRISISTIJD Aly van der Velde werd geboren in 1935 (crisistijd) in Hoogeveen als jongste in een gezin met drie broers en een zus. Na een jaar verhuisde het gezin noodgedwongen als gevolg van ontslag van haar vader in Hoogeveen en weer aanname voor hetzelfde bedrijf naar Dedemsvaart. Het bedrijf voorkwam op die manier verhuiskostenvergoeding en voerde tegelijkertijd salarisverlaging door. Ze groeide verder op in Dedemsvaart en maakte de oorlog mee met onderduikers, onder wie een 18-jarig joods meisje, evacuees en twee zieke ouders, een gezin van tien personen, maar in de hongerwinter waren er meestal meer mensen.

Na de Mulo-opleiding had ze diverse kantoorbanen, onder meer bij Delana tricotagefabriek, kuikenbroederij van de familie Assen, ze was verkoopster bij de kledingzaak van familie Röben en secretaresse bij Wehkamp postorders. In 1961 trouwde ze met Gerard en verhuisden ze naar Hilversum. In 1971 kwamen ze naar Hoevelaken, waar Aly veel vrijwilligerswerk deed. Ze heeft zes jaar in het bestuur gezeten van Hoevelaken Creatief en was voorzitter van het Gezamenlijk Vrouwen Overleg, dat twee keer de nieuwjaarsreceptie organiseerde.

BOERDERIJ Gerard Meuleman werd geboren in 1934 in Dedemsvaart als jongste in een gezin met twee broers. Zijn vader runde samen met opa een boerderijtje en kwekerij. ,,Inclusief onderduikers en evacuees vormden we in de oorlog met z’n tienen één groot gezin. Op een boerderij is altijd werk, ook voor kinderen. Hooien, aardappels krabben (rooien), bonen plukken en plantjes ‘één op één zetten’, zo verdiende je de kost was het motto.”

OMROEP Na de Mulo ging hij in 1952 naar de luchtmacht, waar hij allerlei technische opleidingen voor radio en radar volgde. Hij was gelegerd op diverse vliegbases en kwam na zelfstudie via PBNA in 1960 in dienst van de omroep, de toenmalige NTS. Hier maakte hij alle technische ontwikkelingen op televisiegebied mee. In 1991 ging hij met vervroegd pensioen en werd hij politiek actief voor de KVP (Cees Hommel), de CPH dat overging in het CDA. Samen met Jan Woltman organiseerde hij tien jaar de Culturele Manifestatie Hoevelaken, onder meer bekend van de kinderschilderijen in samenwerking met de basisscholen op de stellages op de Brink en de Wiekslag. Verder is hij voorzitter van de Studiekring Hoevelaken.

Gerard en Aly hebben drie kinderen en twee kleinkinderen. Aly houdt van puzzelen (kruiswoord), dagelijkse krantenpuzzels, lezen via een leesgroep, maar vooral het schilderen van landschappen en vogeltjes. Gerard houdt van tekenen en schilderen bij Collage, neemt deel aan de maandelijkse studiekring via Sigma, doet gezamenlijk museumbezoek met bijbehorend terrasjes (nu even niet), maar neemt ook deel aan de Kunstbus en culturele reizen met de SRC.

Door Gerrit Steen

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie