Harry en Janny Koelewijn in hun winkel, een dag na de opening.
Harry en Janny Koelewijn in hun winkel, een dag na de opening. Stad Nijkerk.nl

Nijkerkse fotograaf deelt oude foto’s en verhalen op Facebook

24 februari 2021 om 14:30 Historie

NIJKERK Fotograaf Harry Koelewijn maakte in coronatijd een Facebookgroep aan genaamd ‘Oud uit de vorige eeuw’. Daar deelt de Nijkerker oude foto’s van straten en gebouwen en foto’s van artikelen uit de vorige eeuw. Van een oude griffeldoos tot de boekjes van Barendje, een zestig jaar oud flesje rum en oude camera’s en diafilms, er komt van alles voorbij op de pagina. De Facebookgroep heeft inmiddels al meer dan 450 leden.

,,Het idee voor deze pagina is geboren tijdens de lockdown”, vertelt Koelewijn. ,,Er gebeurt weinig en ik ben altijd wel op pad om iets vast te leggen. Daarom ben ik begonnen om oude foto’s te reproduceren en oude voorwerpen en artikelen te fotograferen. Ik zet bijna dagelijks iets nieuws erop. De reacties zijn heel leuk.” 

Onlangs deelde de fotograaf ook het verhaal achter zijn eigen winkel: ,,In 1978 ben ik op de Langestraat 21 gestart met een fotozaak voor Foto Griep, die toen ook een zaak had in Spakenburg. Die zaak had hij overgenomen van mijn broer Peter, die de zaak om gezondheidsredenen weg moest doen. Ik ben steeds in contact gebleven met Foto Griep in Spakenburg en zo zijn we het eens geworden dat ik een filiaal in Nijkerk zou starten. De fotografie, de handel in camera’s en accessoires en het ontwikkelen en afdrukken, was duidelijk in opmars”, blikt Koelewijn terug.

SINGEL 21 ,,Volgens mij was er ruimte voor een derde zaak. Mijn collega’s waren toen Foto Suyck aan de Oosterstraat en Foto Pieter Pannevis aan de Langestraat. In 1989 vond ik het tijd om zelf wat verderop te gaan kijken. Ik ben toen samen met Janny in juni 1990 gestart op de Singel 21. Dat pand stond al een jaar leeg en dat hebben we toen aangekocht.”

TWEEDE ZAAK Er moest veel verbouwd worden en na zes weken klussen kon de winkel worden geopend. ,,De zaak had een mooie uitstraling wat interieur betreft en een grote keuze in apparatuur. Twaalf jaar later in 1990 openden we onze tweede zaak in Bunschoten. In 1990 bij de start van de winkel en de jaren daarna hielp zoon Henno Koelewijn in zijn vrije tijd en in de vakanties veel mee. Hij koos voor het onderwijs. Jaren later kwam zoon Robert na zijn examen HAVO in de zaak werken en studeren aan de Fotovakschool en heeft hij zich opgewerkt naar een creatief fotograaf. Hij heeft de zaak voortgezet nadat wij in ons in 2010 terugtrokken.”

,,Door de jaren heen hebben we ook meer medewerkers in vaste dienst en parttime dienst gehad. In 2010 zijn Janny en ik gestopt. De zaak in Spakenburg hebben we verkocht aan een ijssalon en de zaak in Nijkerk aan zoon Robert Koelewijn. Hij heeft de winkel sinds 2018 verhuurd aan Umut Ekinci kledingreparatie en Stomerij. De fotografie is gebleven onder de naam ‘Robert Koelewijn Fotografie’.”

De oude foto’s en verhalen zijn te vinden op de Facebookpagina (groep) ‘Oud uit de vorige eeuw’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie