Afbeelding
Aalt Guliker

Voetbalclubs lopen mogelijk duizenden euro’s subsidie mis

9 februari 2021 om 13:00 Voetbal

NIJKERK Door een nieuw systeem rond de toekenning van de waarderingssubsidie dreigen voetbalclubs Sparta Nijkerk en Veensche Boys duizenden euro’s mis te lopen. Dat stellen de clubs in een gezamenlijke brief aan de Nijkerkse gemeenteraad. Het mislopen van subsidiegeld kan volgens de clubs behoorlijke consequenties hebben voor de contributie van de leden. 

De gemeente Nijkerk heeft een voorstel voor een nieuw subsidie- en tarievenbeleid gepresenteerd voor de huur van de gemeentelijke sportaccommodaties. Belangrijke uitgangspunten voor het rapport zijn transparantie, gelijkheid en eerlijkheid. ,,Wij onderschrijven deze uitgangspunten en constateren dat het rapport leidt tot een transparant en op onderdelen ook gelijk beleid”, vinden de voetbalclubs. 

Maar het nieuwe systeem rond het toekennen van de subsidie, schiet de clubs in het verkeerde keelgat. In plaats van een vast bedrag per spelend lid wordt een nieuwe systeem voor de waarderingssubsidie voorgesteld. Kort gezegd leidt dit ertoe dat hoe meer leden een club heeft, hoe minder subsidie de club per lid ontvangt. Boven de 950 leden zouden de clubs zelfs nul euro per extra lid aan subsidie ontvangen. ,,De nieuwe regeling voor subsidies voor Nijkerkse sportverenigingen leidt tot grote ongelijkheid en oneerlijkheid en draagt niet bij aan een stimulerend sportbeleid”, stellen de clubs. In de brief aan de raad uiten zij hun zorgen over het nieuwe voorgestelde beleid en doen ze een dringend beroep op de Nijkerkse politiek om het voorstel niet aan te nemen.

18.000 EURO Volgens Sparta Nijkerk en Veensche Boys kan het nieuwe systeem grote gevolgen hebben en zijn met name Nijkerkse buitensportverenigingen hiervan de dupe. ,,Als het voorgestelde beleid volledig wordt doorgevoerd, leidt dit voor Sparta Nijkerk tot een negatief effect van ruim 18.000 euro en voor Veensche Boys van ruim 9.000 euro”, laten Jan van Leuveren (voorzitter Veensche Boys) en Johan Evers (voorzitter Sparta Nijkerk) weten. ,,Aangezien beide verenigingen deze subsidie met name gebruiken voor het matigen van de contributie van jeugdleden, stijgt hierdoor de contributie met bijna twintig euro per lid.” 

Volgens de twee verenigingen wordt door de nieuwe regeling kleinschaligheid beloond. ,,Je zou mogen verwachten dat meer leden leidt tot meer activiteiten en dat vanuit dat principe meer leden leiden tot meer subsidie. Dat is echter niet zo”, aldus de voorzitters. ,,Met deze wijze van subsidiëren wordt aan de leden en vrijwilligers van krachtige en vitale verenigingen duidelijk gemaakt dat de gemeente Nijkerk hun verenigingen niet ‘waardeert’, wat juist wel de bedoeling zou moeten zijn van een waarderingssubsidie.”

Wethouders Nadya Aboyaakoub (tarieven) en Harke Dijksterhuis (subsidies) praten donderdag met de gemeenteraad over het voorstel. Daarna volgt een definitief voorstel vanuit het college.

Door Sanne Koudijs

advertentie
advertentie