Boek Coco kan het, prentenboek van het jaar
Boek Coco kan het, prentenboek van het jaar Loes Riphagen

Ruim 1.000 kinderen maken kennis met Coco

8 februari 2021 om 17:01 Lokaal Deel je nieuws

Corona doet beroep op creativiteit tijdens Nationale Voorleesdagen

Geen blije groepen peuters in de vestigingen van Bibliotheek Nijkerk, geen bibliotheekmedewerkers op bezoek bij de diverse kinderopvanglocaties. De Nationale Voorleesdagen – dit jaar van 20 tot en met 30 januari – zijn door de maatregelen rond corona compleet anders verlopen dan in voorgaande jaren. Maar het voorleesfeest werd er niet minder leuk om, want digitaal bleek er heel veel mogelijk.

Het was de achttiende editie van de Nationale Voorleesdagen, een project om het voorlezen te stimuleren aan kinderen van 0 tot en met 6 jaar die zelf nog niet kunnen lezen of net bezig zijn te leren lezen. Een belangrijk project ook, want voorlezen heeft een positief effect op de woordenschat van kinderen en ook op spelling en tekstbegrip.

Het voorleesboek dat dit jaar centraal stond was het Prentenboek van het Jaar: ‘Coco kan het’, dat is geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen. 

In het werkgebied van Bibliotheek Nijkerk maakten uiteindelijk ruim 1.000 kinderen kennis met Coco. Dat kon omdat digitaal alle registers werden opengetrokken. Zo was er een speciaal liedje over Coco geschreven dat kinderen bijvoorbeeld via Spotify of YouTube konden meezingen en -dansen. Op de website van Bibliotheek Nijkerk werden linkjes naar filmpjes geplaatst waarin Coco wordt voorgelezen en naar knutsel-ideeën om te downloaden.  Scholen en Kinderopvang kregen een filmpje waarin de wethouder het boek voorlas en dat doorgestuurd werd naar de ouders.

Kinderopvangorganisaties die ervoor hadden ingeschreven ontvingen een Voorleestas met daarin materialen zoals het Prentenboek van het Jaar met bijbehorend vingerpopje van Coco en verwerkingsopdrachten. De Bibliotheek heeft dit jaar vijftien van deze Voorleestassen verspreid. Daarnaast was er de online workshop Wapperkids, voorlezen met gebaren. Onder het motto ‘niet bang, niet raar, vlieg mee met een gebaar’, maakten veel pedagogische medewerkers en voorlezers van de Bibliotheek er met deze workshop een interactief voorleesfeestje van.

Ook was er de online workshop van Loes Riphagen. Hierin liet Loes zien hoe een prentenboek tot stand komt, hoe je met kinderen Coco knutselt en uiteraard konden er vragen gesteld worden. Ondanks de coronamaatregelen hebben we er met z’n allen een leuk voorleesfeest van kunnen maken!

advertentie
advertentie