ChristenUnie-SGP stelt vragen over uitstoot van asfaltcentrale Nijkerk

4 februari 2021 om 09:38 Lokaal Deel je nieuws

De fractie ChristenUnie-SGP heeft vernomen dat een deel van de 35 asfaltcentrales in Nederland al jaren structureel te veel benzeen uit stoot, een zeer kankerverwekkende stof, die vrijkomt bij het recyclen van asfalt. De norm voor de uitstoot van benzeen is in 2016 ingevoerd, maar er wordt nauwelijks op gehandhaafd. In een niet-openbaar onderzoeksrapport in handen van Trouw staat dat er soms wel meer dan tien keer de toegestane hoeveelheid van de kankerverwekkende stof wordt uitgestoten.

Welke fabrieken te veel benzeen uitstoten, is niet duidelijk. In Gelderland zijn zes asfaltfabrieken: in Doetinchem, Harderwijk, Huissen, Nijkerk, Tiel en Nijmegen.

Hoewel ook onze fractie een groot voorstander is van het recyclen van asfalt – dit in het kader van duurzaamheid en de circulaire economie – en dit inmiddels een niet meer weg te denken component is bij het maken van asfalt, willen wij ook niet de ogen sluiten voor het eventuele vrijkomen van kankerverwekkende stoffen, zoals benzeen.

Daarom hebben we schriftelijke vragen gesteld aan het college, om erachter te komen hoe het er hier in Nijkerk voorstaat. Elders is bekend dat de uitstoot van benzeen vele malen hoger ligt als toegestaan, en in Harderwijk en Doetinchem is daar zelfs een ontheffing voor verleend. De Nijmeegse asfaltcentrale deed een verzoek om meer uit te mogen stoten, maar trok dat in na commotie in de buurt.

advertentie
advertentie