Afbeelding
Jaap van Rijn

Voedzame linzen: met venkel zijn ze nog lekkerder

27 januari 2021 om 15:00 Culinair

NIJKERK Een straaltje zon op het bord, dat zal velen nu goed doen. Een stevig wintergerecht is ook welkom. Zet een keer het warme zuiden op tafel. Want een voedzame, Italiaanse linzenschotel doet het ook goed bij koud weer.

Met linzen krijg je voor weinig geld veel gezonde stofjes binnen, denk aan onder meer vitaminen, mineralen en vezels. Die kunnen we nu goed gebruiken. Linzen vormen dan ook een serieus alternatief voor gerechten met peulvruchten als bruine bonen en kapucijners. 

Dat linzen vooral in landen als Italië en Frankrijk op het menu staan, heeft een reden. Linzen vragen om veel warmte tijdens de groei. Wat niet betekent dat ons land ongeschikt voor deze teelt is. De oogst zal wel lager uitvallen. 

Wil je meer culinaire artikelen lezen? Kijk dan op de homepage van deze website onder het tabblad Mijn Leven/culinair.

LAVALINZEN Je kunt voor dit Italiaanse gerecht koken met gedroogde bruine, groene en blonde linzen. De oranje en echt gele linzen zijn niet geschikt, daar maak je vooral dhal van, Indiase soepgerechten. De smaakverschillen zijn klein. Een iets meer uitgesproken smaak hebben kleine, groene linzen uit de Franse Auvergne. Ze worden verkocht als La Lentilles Verte du Puy en komen uit de streek bij het stadje Le Puy-en-Velay. De linzen groeien op bodems met lavagesteente, de Auvergne was ooit een aaneenschakeling van vuurspuwende vulkanen. De Franse overheid kent de linzen een Appellation d’Origine Contrôlée toe, een streng gecontroleerde herkomstbenaming. 

KAVIAAR VOOR DE ARMEN Wat deze linzen echt uniek maakt: ze blijven steviger na het koken. Omdat er veel minder van deze vooral in Frankrijk populaire linzen beschikbaar zijn, kosten ze meer. Fransen noemen de linzen ook caviar du pauvre. Het zal je niet verbazen dat handelaren willen profiteren van dit geweldige imago. En dus qua uiterlijk vergelijkbare groene linzen als Dupuis linzen aan de man/vrouw brengen. Ervaar zelf of je het verschil proeft. Want slecht zijn die wannabe-linzen zeker niet.

NIET GEK De Italianen, ook niet gek, bieden gastronomische linzen aan met door de EU afgestempelde, beschermde herkomstbenaming Lenticchia di Castelluccio di Norcia Indicazione Geografica Protetta. Dat is een mondvol. Wil je een keer met deze lichtbruine linzen koken? Succes bij je zoektocht!

door Jaap van Rijn

AAN DE SLAG

Benodigdheden, voor 4 personen
- 250 gram blonde of groene linzen
- Zout
- 1 laurierblaadje
- Olijfolie
- 8 verse venkelworstjes
- 2 sjalotjes, fijngesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 el venkelzaad
- 2,5 dl pomodori uit blik (pruimtomaten)
- 1 tl tomatenpuree
- Zwarte peper

Bereiding
> Kijk op de verpakking in hoeveel water de linzen moet koken
> Voeg wat zout en een laurierblaadje aan het water toe (tip: vervang voor meer smaak het water door groentebouillon)
> Kook de linzen op zacht vuur beetgaar, controleer dit vanaf 15 minuten
> Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan
> Bak de worstjes op zacht vuur goudbruin en gaar
> Doe een scheutje olijfolie in een steelpan en bak de sjalot en knoflook met het venkelzaad een minuutje op middelhoog vuur, laat ze niet verkleuren
> Voeg de pomodori, tomatenpuree en wat zout toe en kook op middelhoog tot een tomatensaus
> Schep een paar keer om, dit om aanbakken van de saus te voorkomen
> Schep de saus door de gare linzen, breng op smaak met zwarte peper en dien op met de worstjes.

Het recept schrijft verse venkelworstjes voor. Kun je niet aan deze worstjes komen? Dan kun je 2 ons (of naar eigen smaak wat meer) in stukken gesneden, harde venkelworst mee laten koken met de linzen. Laat het venkelzaad dan weg. Je kunt de linzenschotel ook opdienen met merguez worstjes.

Een aantrekkelijke alternatief: zelf blinde venkelvinken maken, de spekvariant op de slavink.
> Kneed 400 gram half-om-half gehakt met 1 el venkelzaad, 1 el ketchup, 2 tl worcestersaus, 1 el zoute sojasaus, 2 el melk, 3 el paneermeel, 2 eieren en zout en peper naar smaak
> Maak van het gehakt met de hand vinken van 50 g per stuk
> Wikkel repen ontbijtspek of pancetta om de vinken
> Doe wat olie in een koekenpan en bak op middelhoog vuur de vinken in 10 tot 12 minuten goudbruin gaar, controleer de gaarheid
> Dien de vinken op met de linzen.

Wil je geen vlees eten? Snijd dan een halve venkel in stukjes, kook deze mee met de linzen en dien de linzen op met geroosterde groenten:
> Zet de oven op 185C
> Snijd 2 grote wortels en 2 pastinaken in de lengte in dikke repen
> Leg bakpapier op een ovenbak
> Verdeel de groenten over het papier
> Sprenkel wat olijfolie over de groenten en laat ze in de oven bruin kleuren in ongeveer 20-30 minuten
> Serveer met de linzen.

Eet smakelijk!

advertentie
advertentie