Afbeelding
Beweging 3.0

Coronavirus treft Nijkerkse verzorgingshuizen: ‘We zijn continu alert’

15 januari 2021 om 20:12 Corona

NIJKERK In de Nijkerkse verzorgingshuizen De Pol en Sint Jozef is een groot aantal bewoners besmet met het coronavirus. In De Pol zijn 33 van de 105 bewoners besmet, in Sint Jozef is bijna de helft van alle bewoners, 40 van de 82 mensen, positief getest. 

Het aantal besmettingen liep vorige week geleidelijk op, vertelt Marion Beumer van Beweging 3.0, de overkoepelende organisatie waar de verzorgingshuizen onder vallen. Deze week bereikte het aantal een hoogtepunt. ,,Het lijkt erop dat we inmiddels over het hoogtepunt heen zijn, sinds een aantal dagen zijn er geen nieuwe besmettingen.”

De bewoners worden nauwlettend in de gaten gehouden. ,,Bewoners worden op meerdere momenten getest en soms ook preventief”, vertelt Beumer. ,,Zodra iemand coronagerelateerde klachten krijgt, wordt hij of zij sowieso meteen getest. We zijn continue alert.”

COVID POOL De zorg staat in Nederlandse ziekenhuizen en verpleeghuizen onder grote druk door het hoge aantal coronabesmettingen, ook omdat eigen personeel soms vanwege klachten thuis moet blijven. In de Nijkerkse verzorgingshuizen is dat niet anders, daarom wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘covid pool’. ,,Door de flexibiliteit van eigen medewerkers en met inzet van flexkrachten en van verzorgenden of verpleegkundigen uit de regionale covid pool, lukt het nog steeds om de zorg te kunnen bieden waar we voor staan.” De regionale covid pool is een initiatief van Amaris, Inovum, Hilverzorg, Lyvore en Beweging 3.0. Deze ouderenzorgorganisaties hebben de handen ineengeslagen om gezamenlijk een regionale flexpool in te richten. ,,Doel is om samen tijdens de coronacrisis de personeelsbezetting te borgen en kwalitatieve zorg te garanderen.”

COHORTAFDELING De covid-patiënten worden geïsoleerd van de overige bewoners verpleegd. Tijdens de isolatieperiode mogen bewoners maximaal één bezoeker per dag ontvangen, mits het bezoek alle beschermingsmiddelen gebruikt. Daarnaast is in de tehuizen een cohortafdeling ingericht voor bewoners die positief getest zijn en niet op de kamer kunnen blijven. ,,Bewoners met dementie die dwalen kunnen tijdelijk naar deze afdeling verhuizen om hiermee te voorkomen dat ze anderen, medebewoners zonder corona, besmetten.”

BEDDEN Ook heeft Beweging 3.0 een speciale afdeling met 26 bedden geopend voor de verpleging en verzorging van coronapatiënten. ,,Het gaat om oudere coronapatiënten uit de regio, die vanuit het ziekenhuis nog niet naar huis kunnen of niet meer thuis verzorgd kunnen worden. De coronapatiënten worden op de voormalige revalidatieafdeling in strikte isolatie verpleegd. Ziekenhuizen en huisartsen uit de regio Eemland/Utrecht kunnen coronapatiënten ook naar deze afdeling doorverwijzen.”

Het is een spannende periode voor de bewoners, weet ook Beumer. ,,Samen met familie en de zorgverleners proberen zij er het beste van te maken. We zetten extra gastvrouwen in voor gesprekken met bewoners, ook de geestelijk verzorger speelt hierbij een belangrijke rol, net als overige disciplines. Bewoners zijn blij met alle zorg die ze krijgen.”

advertentie
advertentie