Momenteel is het college in gesprek met RRReis en de buurtbusvereniging.
Momenteel is het college in gesprek met RRReis en de buurtbusvereniging. RRReis

Buslijn 101 weg uit Nijkerkerveen

13 januari 2021 om 11:30 Verkeer en vervoer

NIJKERKERVEEN Buslijn 101, die vanaf het station van Nijkerk, via Nijkerkerveen naar Amersfoort Centraal loopt, is sinds 13 december aangepast. Het gevolg is dat niet langer Amersfoort Centraal, maar Amersfoort Vathorst de bestemming is, een verzoek van gemeente Amersfoort en Utrecht. Ook rijdt de bus niet langer meer door Nijkerkerveen.

In eerste instantie is overwogen om de nieuwe route van RRReis, de vervoersorganisatie, wel langs Nijkerkerveen te laten lopen. Dit maakte echter een goede aansluiting op het treinverkeer onmogelijk. Het college van B&W heeft overleg gevoerd met RRReis. De vervoersorganisatie wilde de route aanpassen op het eindpunt, omdat dit een eis was vanuit de gemeente Amersfoort. De gemeente Amersfoort wil dat bussen van buiten de gemeente richting Amersfoort stad of de provincie Utrecht niet meer op Amersfoort Centraal aankomen, maar op een eerder op een ander station worden opgevangen. De gemeente Nijkerk heeft samen met RRReis onderzocht of het mogelijk was om de nieuwe route via Nijkerkerveen te laten lopen, maar de rijtijden werden hierdoor te lang.

BUSLIJN 101 In november 2019 is er nog een telling geweest van het aantal reizigers uit Nijkerkerveen dat van buslijn 101 gebruik maakt vanuit Nijkerkerveen. Dit is vanwege de coronacrisis de laatst gemeten telling, omdat het reizigersgedrag sinds maart 2020 flink is veranderd. In november 2019 maakten elf reizigers nog gebruik van de halte Nijkerkerveen centrum, de halte Nieuwe Kerkstraat / Amersfoortseweg. Vanuit de gemeente is er begrip voor de keuze van de provincie Utrecht om de buslijn aan te passen, om zo ‘verantwoord om te kunnen gaan met publieke middelen en belangen van diverse reizigersgroepen’. Door de maatregel hebben de inwoners van Nijkerkerveen geen goed en regelmatig openbaar vervoer meer tot hun beschikking.

BUURTBUS Alleen buurtbus 509 rijdt nu langs Nijkerkerveen centrum. Momenteel is het college in gesprek met RRReis en de buurtbusvereniging. De vereniging had al plannen om zijn route in Leusden aan te passen en bekijkt de mogelijkheden om ook de westkant van Nijkerkerveen aan te doen. Door de gewijzigde route van buslijn 101 zijn er wel nieuwe kansen voor de ontsluiting van industrieterreinen de Arkerpoort en de Flier. Mogelijk komt hier een extra halte.

Door Maranke Pater

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie