De Zwerfafvalbrigade levert dat al snel een zichtbaar schonere omgeving op.
De Zwerfafvalbrigade levert dat al snel een zichtbaar schonere omgeving op. Zwerfafvalbrigade

Zwerfafvalbrigade aan de slag in Hoevelaken

9 mei 2018 om 07:00 lokaal

HOEVELAKEN Wethouder Wim van Veelen geeft op 12 mei het officiële startschot van de zwerfafvalbrigade Hoevelaken. Dit zal om 10.00 uur plaatsvinden in grand café De Haen op de Brink in Hoevelaken. Bianca ter Rahé zal als coördinator het welkomstwoord doen en Derk Huizinga van Stichting Landschapsbeheer Gelderland geeft een toelichting. Na het officiële gedeelte wordt het dorp door vrijwilligers opgeruimd.

Gerrit Steen

Het initiatief van de zwerfafvalbrigade Hoevelaken is tot stand gekomen door samenwerking van de gemeente Nijkerk met de stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Derk Huizinga: ,,Van het landschap wil iedereen genieten. Als onze directe omgeving maar bijvoorbeeld ook voor vakantie. Zonder zwerfafval zou dat landschap echter nog veel mooier zijn. Daarom is SLG met een nieuw verbindend project over zwerfafval gestart, waarbij burgers zelfredzame Zwerfafvalbrigades oprichten die regelmatig zwerfafval opruimen."

SUCCESVOL ,,Een proefproject in Wageningen was en is een succes. Het blijkt namelijk dat mensen het erg leuk vinden om samen met buurtgenoten aan de slag te gaan in hun eigen omgeving. Het geeft ook meteen voldoening: als je met een paar mensen een uur zwerfafval opruimt dan levert dat al snel een zichtbaar schonere omgeving op. Dat stimuleert weer anderen om ook mee te doen, zodat na verloop van tijd een behoorlijke groep mensen regelmatig zwerfafval verwijdert. In de provincie Gelderland hebben we inmiddels negentien Zwerfafvalbrigades opgericht met ruim 200 actieve vrijwilligers. In 2017 hebben de vrijwilligers samen 241 kilometer paden en wegen schoongehouden. Dat is een geweldige prestatie."

GOED GEVOEL Coördinator in Hoevelaken is Bianca ter Rahé: ,,Ik ben onder meer coördinator van het Laakse Klompenpad. Deze groep heeft twaalf vrijwilligers die in de eerste tien dagen van elke maand het pad opruimen, controleren en licht snoeiwerk verrichten. Indien nodig organiseren we met z'n allen een snoeidag. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij het Terbroekse Klompenpad en doe dezelfde werkzaamheden. Er zijn altijd nieuwe vrijwilligers nodig. Daarom nodigen wij mensen uit om aanwezig te zijn en informatie van ons te ontvangen. Vooral mensen uit de wijken ten noorden van de Oosterdorpsstraat en Westerdorpsstraat, Middelaar en Beeckhof zijn meer dan welkom."

OPGEVEN ,,Als vrijwilliger krijg je een grijper, handschoenen, afvalzakken, een ring voor je afvalzak en een veiligheidsvest. Daarnaast krijg je het mailadres van de contactpersoon bij de gemeente Nijkerk. Hem mail je wanneer je volle vuilniszakken hebt staan en worden dan zo spoedig mogelijk opgehaald. Daarnaast bestel je bij hem ook nieuwe zakken wanneer je deze nodig hebt'', legt Ter Rahé de werkwijze uit.

Voor vragen: Bianca ter Rahé, famterrahe@gmail.com of coördinator Hoevelakense bos: Yvonne van de Klundert, yvonne@vdklundert.eu.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie