Nadine van der Hoeven is naast zelfstandig ondernemer ook mantelzorger.
Nadine van der Hoeven is naast zelfstandig ondernemer ook mantelzorger. Nadine van der Hoeven-Mol

Terugblikken op 2020: ‘Ik was bang dat we op straat zouden komen te staan’

30 december 2020 om 19:00 Corona

NIJKERK Als één onderwerp in 2020 het nieuws domineerde, dan was dat wel de coronacrisis. Corona raakte ons allemaal op een of andere manier en in alle sectoren waren de gevolgen voelbaar en merkbaar. Van ondernemers tot scholen, buurthuizen en ziekenhuizen. Stad Nijkerk.nl blikt met inwoners van de gemeente Nijkerk, die in deze sectoren werkzaam zijn, terug op een bewogen jaar.

Nadine van der Hoeven is zelfstandig ondernemer, evenals haar echtgenoot. De coronacrisis heeft hen hard geraakt. Niet alleen op werkgebied, maar ook in de zorg voor hun vier kinderen. Ze schreef op Facebook haar belevenissen van zich af.

Van der Hoeven maakt ergonomische draagzakken op maat. ,,Een draagzak staat niet op prioriteit nummer 1 voor de mensen nu. Ik ga ieder jaar naar de Negen Maandenbeurs, die was dit jaar eind februari. Over het algemeen is er daarna een enorme toeloop aan nieuwe klanten die mij op de beurs hebben ontmoet. Er was net een besmetting in Diemen op dat moment, en ik denk dat veel zwangere vrouwen door het onbekende coronavirus niet naar de Negen Maandenbeurs durfden te gaan. In de hele wereld werd de hand op de knip gehouden en werd een draagzak niet de grootste prioriteit.”

We konden met wat we binnenkregen niet eens de vaste lasten dekken

MANTELZORG De echtgenoot van Van der Hoeven is beroepsmusicus en kwam helemaal thuis te zitten. ,,Mijn man Frans had een bijbaantje naast de muziek bij de IKEA en heeft dat kunnen houden, maar het was geen vetpot en mijn inkomen viel helemaal weg. We konden met wat we binnenkregen niet eens de vaste lasten dekken.”

Haar oudste kind heeft autisme, wat Van der Hoeven ook meteen een mantelzorger maakte. ,,Ik moest mijn bedrijf in de lucht houden en de kinderen coachen met hun schoolwerk. Onze oudste was door de lockdown helemaal van slag. Het werd mij ook allemaal teveel en daardoor kreeg ik een burnout. Ik raakte in paniek, was bang dat we op straat zouden komen te staan. Schulden wilden we niet.”

Ik krijg dankzij hulp van de gemeente weer de kans om te herstellen

OPVANG Van der Hoeven gaf op dat moment nog borstvoeding aan haar jongste en kreeg de ene ontsteking na de andere. ,,Onze huisarts heeft op een gegeven moment aan de bel getrokken bij het gebiedsteam. Gelukkig was onze vaste gebiedsteammedewerker weer aanwezig en werd er van alles in werking gezet om ons te ondersteunen. We hebben nu een sociaal medische indicatie, waardoor we opvang kunnen afnemen. Mijn echtgenoot werkt inmiddels in een cruciaal beroep. Ik krijg dankzij hulp van de gemeente weer de kans om te herstellen, zodat ik niet aan deze crisis onderuit ga en om mijn bedrijf te redden. Deze tweede lockdown zijn we dan ook heel gerustgesteld ingegaan.”

Ze wil anderen oproepen om ook aan de bel te trekken in een noodsituatie: ,,Mensen zien het misschien als het buitenhangen van de vuile was, maar dat is het niet. Mensen zijn blij om je te kunnen helpen, niet alleen van gemeentelijke instanties. Onze familie helpt ons ook en daardoor krijgen we allemaal meer lucht.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie