Judith Visser is dominee van de gereformeerde kerk in Nijkerkerveen.
Judith Visser is dominee van de gereformeerde kerk in Nijkerkerveen. Aalt Guliker

Komt allen (online) tezamen: kerken vieren kerst digitaal en op afstand

24 december 2020 om 11:00 Religie

NIJKERK Voor de kerken in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken ziet de kerstdienst er heel anders uit dan ze begin dit jaar voor ogen hadden. Maar met een beetje creativiteit brengen de kerken mensen toch bijeen rondom kerst, al is het dan digitaal. Drie dominees blikken terug en vooruit.

Ellie Boot, dominee van de Eshof in Hoevelaken, vond het maar gek dat half maart de kerkdeuren dicht gingen voor een lange periode. ,,Ineens moesten we alles online doen. Dat had een paar verrassende kanten. Aan de ene kant ontstond er vervreemding, want een kerkdienst zonder mensen en gezang voelde heel raar. Aan de andere kant waren er allemaal mensen die spontaan van alles gingen doen voor de kerk. Van het online zetten van de dienst tot het filmen en het geluid koppelen aan de filmpjes die we maakten, want we filmen nog steeds met een smartphone.”

VEEL VOLGERS Via internet waren de diensten van de Eshof live te volgen. ,,Veel mensen keken ook de dienst later op de zondag terug. We hebben het aantal kijkers geteld, dat waren er steeds tussen de 200 en 300. Zelfs in de adventstijd hadden we veel volgers op internet die de dienst met ons mee vierden. Na de persconferentie en toespraak op 14 december van de minister president hebben we besloten om de kerk weer op slot te doen voor kerkgangers. We mogen nog steeds dertig mensen ontvangen, maar zo is het duidelijk voor iedereen dat we even afstand moeten houden.”

Tijdens de kerstdienst zullen twaalf mensen in de kerk aanwezig zijn die allemaal een aandeel hebben in de kerstdienst. Zo is er een groepje zangers die de kerstdienst muzikaal ondersteunen. ,,Het is heel raar om kerst te vieren nu. Mensen voelen zich niet fijn om samen te komen, maar zijn soms thuis wel eenzamer dan anders. We staan in de dienst dan ook stil bij mensen die getroffen zijn door het coronavirus, op wat voor manier dan ook, en bij mensen die het nu moeilijk hebben.”


Ellie Boot

MEER ERVARING Judith Visser, dominee van de gereformeerde kerk in Nijkerkerveen, startte in maart ook direct met online vieringen toen het virus uitbrak. ,,Het voelde eerst als gestuntel, maar na verloop van tijd kregen we er meer ervaring mee. We hielden eerst de diensten zonder kerkgangers, later werd dat een maximum van dertig. We merken nog steeds terughoudendheid bij mensen.”

Ook de Nijkerkerveners gingen de online vieringen volgen. ,,Het is leuk om te zien dat de een er om 9.30 uur op zondagmorgen echt voor gaat zitten. Een ander slaapt misschien uit en kijkt de dienst later op de dag.” Na een tijdje schafte de kerk een professionele camera aan om de dienst op te nemen. ,,We kunnen nu inzoomen op bepaalde handelingen en het beeld maakt het leuker om mee te kijken.” Kerken krijgen van de overheid de ruimte om toch mensen te ontvangen, maar ook de gereformeerde kerk besloot om de lockdown te respecteren en geen kerkgangers toe te laten. ,,Het advies is om contact minimaal te houden. Alleen mensen die een taak hebben mogen de kerk binnen komen.”

Als alternatief brengen we op kerstavond de musicals van de vorige jaargangen

KERSTMUSICALS Normaal gesproken wordt er op kerstavond een kerstmusical opgevoerd. ,,We hadden al besloten dat we dat sowieso niet konden doen, omdat er niet gezongen mocht worden. Nu brengen we als alternatief op kerstavond op onze website de musicals van de vorige jaargangen. Dit haalt het natuurlijk niet bij een live musical, maar we moeten wat.” Op kerstmorgen doet het kerkgenootschap hetzelfde als elke zondag: een online kerkdienst zonder publiek. ,,We brengen de kerstboodschap en kerkmuziek. Veel meer dan dat is het niet. Corona komt nog steeds wel voor in de kerkdiensten, maar inmiddels is het minder nadrukkelijk aanwezig in de diensten. We hopen met kerst samen de geboorte van de Here Jezus te kunnen vieren.”

LOKALE OMROEP Egbert Egberts, dominee van de Kruiskerk in Nijkerk: ,,Ik ben inmiddels 55 jaar oud, maar had nog nooit meegemaakt dat er geen kerkdiensten gehouden konden worden, totdat het coronavirus uitbrak. Het voelde echt als een onaangename verrassing.” De Kruiskerk kreeg de mogelijkheid om haar kerkdiensten uit te zenden via de lokale omroep. ,,De dienst is nu elke zondag ook in de gemeente Barneveld te beluisteren. Mensen kunnen kerkdiensten op het landelijke netwerk ontvangen, maar dit voelt veel dichterbij en meer herkenbaar voor de mensen uit deze omgeving. We kunnen zien dat we een groot publiek hebben opgebouwd.”

We hebben livemuziek, maar geen kerkgangers. Het wordt een beetje een mix

Sinds de eerste coronagolf wordt iedere zondag het radioprogramma Zin op Zondag gemaakt. ,,We gaan daar waarschijnlijk ook na de coronacrisis mee door. Dit doen we met een grote groep predikanten uit Nijkerk en Barneveld. Samen vullen we een uur radio. Dit draait om geestelijke muziek met een overdenking. We zijn bezig om het programma breder te ontwikkelen. Aankomende zondag is er bijvoorbeeld een Top2000 uitzending. In coronatijd zijn er toch mooie initiatieven ontstaan. In veel kerken vallen de avonddiensten weg, iets waar wij ook gelijk mee gestopt zijn.”

KERSTNACHT De kerstnachtdienst is grotendeels al opgenomen en in de kerstnacht wordt deze live uitgezonden vanaf 22.00 uur op internet. ,,We hebben livemuziek, maar geen kerkgangers. Het wordt een beetje een mix. Er is ook een online kinderkerstfeest en hiervoor hebben we een optreden van een zanggroep opgenomen. Er komt ook een poppenspeelster, Lydia de Zwart. Er zijn maar tien kinderen in de kerk die een taak hebben. We proberen met zo min mogelijk mensen in de kerk zijn. Alleen als je een taak hebt, mag je binnen komen. Op kerstmorgen is er een kerkdienst via de lokale omroep. Dat wordt een reguliere kerstviering met een preek, daar hebben we maximaal 30 kerkgangers bij uitgenodigd.”

Door Maranke Pater

advertentie
advertentie