Hans Wentholt presenteert zijn boek ‘Agnese’ in 2013.
Hans Wentholt presenteert zijn boek ‘Agnese’ in 2013. Gerrit Steen

In Memoriam: Hans Wentholt 20 jaar politicus in Hoevelaken

21 december 2020 om 18:19 Mensen

HOEVELAKEN Hans Wentholt (78), voormalig raadslid en wethouder van Hoevelaken, is op 18 december overleden. Hij wordt op donderdag 24 december gecremeerd in Amersfoort, de afscheidsdienst kan gevolgd worden vanaf 13.15 uur via www.memori.nl/hans-wentholt. Hans Wentholt (geb. 4-2-1942) heeft ruim 20 jaar in de gemeenteraad van Hoevelaken gezeten waarvan 8 jaar als wethouder. Van 1978-1986 was hij wethouder voor de PvdA met als portefeuille onderwijs, sport en cultuur, milieu. Het raadslid schap begon in 1974 en duurde tot 1997. Hij was tevens fractievoorzitter. 

Door Gerrit Steen

Wentholt woonde jarenlang afgewisseld in Frankrijk en op recreatiepark Krachtighuizen bij Putten. Daarna verhuisde hij naar Harderwijk. De laatste keer dat ik hem zag was in 2013 tijdens de voorpresentatie van zijn boek ‘Agnese’ op recreatiepark Krachtighuizen. Hans Wentholt is ruim 20 jaar in de politieke arena van Hoevelaken werkzaam geweest, hij begon in 1974 als raadslid, was 8 jaar wethouder (1978-1986). Wentholt: ,,Mijn gedrevenheid als wethouder kwam heel erg voort uit de milieu- en cultuurbeweging, waarbij ik in het college fantastisch samengewerkt heb met Jan van Middendorp.”

BETROKKEN Wentholt was actief betrokken bij zowel de initiëring als uitvoering van bijna alle culturele en sportvoorzieningen in Hoevelaken zoals voetbalvelden, hockeyvelden, de Stuw, de bibliotheek en het zwembad: ,,Ook participatie zat in mijn portefeuille, dat was belangrijk omdat wij qua besluitvormingsproces voorop liepen in Nederland met openbaarheid van bestuur, het betrekken van burgers bij planvormingen en het instellen van commissiebijeenkomsten bij raadsvergaderingen.”

PSYCHIATER Hij was een van de oprichters van Milieudefensie. ,,Ik noem mezelf meestal een gemankeerd acteur, liedjesschrijver. Ik heb in heel mijn leven veel geschreven en ook gezongen. Ik vond het belangrijk dat mensen dat als cultuur zouden waarderen, iedereen kan meer dan hij denkt. Ik heb vroeger ernstig overwogen om acteur of zanger te worden. Op een gegeven moment ben ik toch psychiater geworden. Ik heb op mijn 48e jaar klassiek zangles genomen, dat heb ik maar laten schieten toen ik zag dat ik hiervoor niet genoeg talent had en me op het impresariaat gestort.

IMPRESARIO Hans Wentholt, van huis uit psycholoog, ging een paar jaar na zijn wethouderschap aan het werk als impresario en concertorganisator in de klassieke muziek, begeleidde zowel beginnende zangers als internationale opera-beroemdheden als José Carreras, Kiri te Kanawa, Agnes Baltsa en Inessa Galante. Ze waren allemaal kwetsbaar, zag hij. En niet zelden ook eigenwijs. Hij zag grote talenten slagen en mislukken. Zijn ervaringen vinden hun neerslag in ‘Agnese’. Een boek over een uitermate boeiend, maar niet eenvoudig leven. De zangeres in het boek, die na de val van de Muur in 1989 naar het Westen komt om wereldster te worden, ervaart hoe onvrij maar anderzijds ook hoe beschermd het communistische systeem voor haar was. Dat gaat haar, ondanks vele successen, niet in de koude kleren zitten. Maar waar ter wereld zij ook optreedt, Agnese kijkt uit over de Zwarte Zee. Zittend onder de geurende acacia’s bovenaan de Potemkintrappen in Odessa. De stad waar zij de liefde vond en verloor. Het stelt haar gerust. En zij zingt. Wonderschoon.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie