pubble
pubble BDUmedia

Pang!

18 april 2018 om 11:23 Lokaal/Column

Het beeld van honderden vrolijk gekleurde ballonnen tegen de plafonds van de hallen in onze basisschool vroeger, kan ik me nog goed voor de geest halen. Elk jaar waren er kinderen die hun ballon te vroeg loslieten. Er bleven er ook altijd een paar in een boom hangen. Maar de meeste ballonnen gingen in één keer de lucht in en werden nagekeken tot er nog maar hele kleine puntjes van zichtbaar waren. Het was een kleurrijk schouwspel, fraai om naar te kijken.

In mijn tijd bij Spraakwater, in 2007 een jongerenradioprogramma van Nfm, kwam er een berichtje voorbij over een ballon die was teruggevonden op het Binnenhof. Dat was in de tijd dat Jan-Peter Balkenende premier was. Hij reageerde niet zelf, een medewerker van één van de ministeries stuurde het ballonkaartje terug naar Nijkerk. In datzelfde jaar was de afzender van een ander teruggestuurd kaartje een Canadees (waarschijnlijk een toerist).

Toen ik in de internationale werk- en leefgemeenschap Nes Ammim (Israël) woonde hebben we tijdens de Pinksterviering eens ballonnen opgelaten met een kaartje eraan waar we in zoveel mogelijk talen een hartelijke wens voor de gelukkige vinders aanhingen: have a nice day!

Ik blaas deze ballon vol herinneringen op, om te laten zien dat ik heus nog wel weet hoe leuk het was: die tijd waarin we nog onwetend waren over de gevolgen van ballonnenwedstrijden voor de natuur. Maar ik prik 'm ook meteen weer lek: want met de wetenschap van nu kunnen ballonnenwedstrijden echt niet meer. Hoe biologisch afbreekbaar de opgelaten ballonnen ook zijn, een aanzienlijk deel ervan komt in zee terecht (TNO schat het percentage op 26%) en vormt een serieus risico voor dieren: zij raken verstrikt in de sierlinten of zien de ballonresten voor voedsel aan, waardoor hun magen of darmen verstopt raken en zij doodgaan van de honger. Deze inzichten zijn niet echt nieuw. Daarom schrok ik er een beetje van toen ik in het Oranjeboekje voor Nijkerk zag dat er hier ook dit jaar weer een ballonnenwedstrijd plaatsvindt op Koningsdag.

Ik sluit me aan bij de slogan 'Ballonnen horen bij een feestje, maar niet in de lucht' van www.dieballongaatnietop.nl. Op die site staan hele leuke alternatieven die net zo feestelijk zijn, zonder schade aan de natuur te veroorzaken, zoals: bellen blazen, vliegers oplaten, plantbare confetti gooien, een ballonconcert of een verloting. Ik stel voor dat we er daar één van kiezen, of zelf met een nog beter alternatief komen.

Nelleke den Besten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie