Uit een klomp klei maken de cursisten sculpturen waarin mens en dier centraal staan.
Uit een klomp klei maken de cursisten sculpturen waarin mens en dier centraal staan. Wil Huurdeman

Cursisten exposeren beeldhouwkunst

11 april 2018 om 10:08 lokaal

HOEVELAKEN/NIJKERK De cursisten van Wil Huurdeman houden donderdagmiddag ter afsluiting van het seizoen een overzichtstentoonstelling van beelden.

Anneke Martini

Gedurende een half jaar komen drie groepen wekelijks bij elkaar in het atelier van de boerderij aan de Nijkerkerstraat. De Huurdemans transformeerden de bovenverdieping tot een sfeervolle werkruimte. Ze begeleidt de lessen vanuit ideëel oogpunt en stimuleert de deelnemers hun creativiteit te ontwikkelen. Uit een klomp klei maken zij sculpturen waarin mens en dier centraal staan.

DELEN Naast een professionele opleiding in textielverwerking bleek de docente creatief te zijn op het gebied van boetseren. Dit wilde zij graag met anderen delen, bescheiden begonnen met enkele belangstellenden. Later heeft het docentschap grotere vormen aangenomen en inmiddels zijn er drie hechte groepjes. De amateurbeeldhouwers zien elke week uit naar de gezellige bijeenkomsten. In al die jaren gaat het de cursusleidster niet om er financieel beter van te worden, voor haar staat het creatieve en educatieve aspect op plaats één. Tijdens de traditionele exposities, waar steeds veel belangstelling voor is, valt een duidelijke progressie op. ,,Ze proberen heel veel uit en leren van elkaar. Sommigen hebben veel talent, op deze manier kunnen zij dat ontwikkelen. Er waren en zijn voor een aantal mensen geen laagdrempelige opleidingen op dit gebied. Nu kunnen zij zich toch ontplooien. Er zijn cursisten die al meer dan twintig jaar hier komen. Niet zo verwonderlijk gezien de warme en amicale sfeer tijdens de lessen", licht Huurdeman toe.

GEMIS De cursussen zijn nu afgelopen en voor een aantal deelnemers is dat een gemis. 'Wat ga jij nu doen als je niet meer naar les gaat?' was een van de opmerkingen tijdens de laatste bijeenkomst. 'In de tuin werken of fietsen; nog geen idee'. De, overwegend, vrouwen, veelal op iets gevorderde leeftijd, kunnen thuis evenwel doorgaan met hun hobby. Tijdens het lesseizoen maken zij een à twee beelden uit klei. Voor een werkstuk wordt eerst een stevige constructie gemaakt voor een goede stabiliteit. Helaas komt het soms voor dat er iets 'goed' mis gaat en er een gedeelte afbreekt. ,,Het blijft teer materiaal als de klei gedroogd is", weet de docente.

De geboetseerde objecten worden als finishing touch zorgvuldig afgewerkt met acrylverf. De resultaten zijn verrassend en de beelden zien er professioneel uit. Het kost dan ook de nodige inventiviteit tot een dergelijk resultaat te komen. Door het kleine aantal deelnemers, die vaak via mond-tot-mond naar de boerderij komen, kan iedereen zo optimaal mogelijk worden begeleid. Menselijke figuren zijn favoriet en worden vaak in groepjes bij elkaar gecreëerd. Daarnaast zijn tevens dieren populair om in dit natuurlijke materiaal te worden uitgebeeld.

De expositie bij Wil Huurdeman, Nijkerkerstraat 12, vindt plaats op donderdag 12 april van 14.00 tot 16.00 uur. Gratis te bezichtigen.

advertentie
advertentie