Nijkerkse Ondernemersvereniging voelt zich belazerd

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

NIJKERK - De inkt van het akkoord tussen de Nijkerkse Ondernemers Vereniging (NOV) en Havenaer-eigenaar Bert van Doggenaar, met betrekking tot de invulling van 6500 m2 nieuwbouw achter het centrum aan de Westkadijk, is nog maar nauwelijks droog of partijen liggen met elkaar overhoop over de interpretatie van de afspraken.

door Margreet Hendriks

Vanuit de achterliggende gedachte, dat de eventuele vestiging van (kleine) detailhandel bij De Havenaer een ongewenste concurrentie is voor de centrumwinkeliers en een negatief effect zal hebben op de bedrijvigheid in de Nijkerkse binnenstad, is er door NOV en Van Doggenaar onderhandeld over het opnemen van beperkende maatregelen in het bestemmingsplan Havenaer 2013. In het akkoord is vastgelegd dat er in de nieuwbouw slechts detailhandel zal worden toegestaan met een minimum van 600 m2 VVO. De NOV meent dat VVO (zoals in de retail gebruikelijk) verkoopoppervlakte i.c. winkelvloer betekent. Van Doggenaar daarentegen vertaalt VVO als verhuurbare vloeroppervlakte (zoals gebruikelijk is in relatie tot kantoren). Omdat hier niet alleen de winkelvloer onder valt, maar ook eventuele kantoor- en opslagruimte, kunnen de betreffende winkels dus fors kleiner uitvallen dan de beoogde minimale grootte van 600 m2.

Bij de besluitvorming hebben CDA en VVD geprobeerd om middels een amendement duidelijkheid te scheppen door de term VVO te vervangen door verkoopoppervlakte. SGP, Lokaal Belang en Pro21 zagen echter geen aanleiding om partij te trekken. Zij meenden dat dit dan maar duidelijker beschreven had moeten worden in de tekst van het akkoord. Indien winkeliers hierdoor in het gedrang komen, legde Duijnhouwer (Pro21) alvast de schuld neer bij de collegepartijen. ,,Die hebben hun beleid ten aanzien van bestemmingsplannen en de detailhandelnota niet goed op elkaar afgestemd.''

De oproep van CDA-er Van Ruler, om als raad zelf verantwoordelijkheid te nemen voor wat men wil toestaan bij De Havenaer, was dan ook aan dovemansoren gericht. Met uitzondering van het CDA stemden alle partijen in met een ongewijzigd bestemmingsplan. Een uitkomst waarbij de NOV zich behoorlijk belazerd voelt, zoals duidelijk wordt uit de open brief van het NOV-bestuur elders in deze krant.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie