Dierenkliniek de Arker houdt castratie actie voor konijnen, cavia's en fretten.

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Van 24 maart t/m 28 maart houden wij een castratie actie voor konijnen, cavia en fretten.

U kunt tegen een gereduceerd tarief uw dier(en) laten helpen.

Castratie, wat is dat precies?

Castratie komt van het Latijnse woord castratio en heeft de volgende betekenis: het verwijderen ofwel onwerkzaam maken van de gonaden (dit zijn de geslachtsklieren). De geslachtsklieren bij mannelijke dieren zijn de testes of teelballen. De geslachtsklieren van vrouwelijke dieren zijn de ovaria (Latijn ovum = ei), of eierstokken.

Zowel bij het mannetje als het vrouwtje spreken we van een castratie. In de volksmond spreekt men vaak over een ‘sterilisatie’, indien het een ingreep bij een vrouwtje betreft. Dit is eigenlijk een foutieve benaming voor de ingreep die plaats vindt, namelijk het verwijderen van de eierstokken. Bij een sterilisatie wordt er niets verwijderd, slechts de eileiders van het vrouwtje (of zaadstrengen bij het mannetje) worden onderbroken en onderbonden (=afgebonden).

Castratie kan diverse voordelen hebben. Zo worden er uiteraard geen ongewenste nesten meer geboren en verkleint u de kans op baarmoedertumoren en ontsteking. Daarnaast vermindert de dominantie en een stukje agressief gedrag. Hierdoor is het ook mogelijk om konijnen, cavia’s en fretten in een groep te huisvesten.

Bij fretten is castratie van de moertjes (vrouwelijke dieren) ook nog belangrijk omdat ze anders loops blijven totdat ze gedekt is. Tijdens de loopsheid produceren de eierstokken het geslachtshormoon oestrogeen. Oestrogeen heeft een remmende werking op het beenmerg. Door deze remmende werking produceert het beenmerg geen nieuwe (rode) bloedcellen meer. Langdurige remming van het beenmerg leidt op deze manier tot bloedarmoede en zelfs de dood. 40% van de vrouwelijke fretten sterft gedurende het loopsheid seizoen aan de gevolgen van beenmergonderdrukking door de oestrogenen.

De beste leeftijd om fretten te steriliseren is 6-8 maanden oud.

Tevens kunt u de hele maand maart terecht voor het gratis knippen van de nagels van uw konijn of cavia.

Kijkt u voor meer informatie op onze website www.dierenkliniekdearker.nl of belt u voor een afspraak met 033-2462526

Dierenkliniek de Arker Hoefslag 1 3862 KA Nijkerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie