Startavond van nieuw klompenpad, inbreng bewoners gewenst

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

HOEVELAKEN/NIJKERKERVEEN - Veel bewoners van de gemeente Nijkerk kennen al een Klompenpad dat is gerealiseerd met de medewerking van tal van inwoners. Mooie voorbeelden zijn het Appelpad en het Kruishaarderpad. Dankzij financiering van de gemeente en de provincie kan er ook een Klompenpad ontwikkeld worden voor de bewoners van Hoevelaken, Holkerveen en Nijkerkerveen. Een aantal mensen dat de omgeving goed kent, heeft een eerste aanzet gemaakt. Iedereen is welkom om verder mee te denken over het nieuwe pad en er aan bij te dragen.

Geïnteresseerden zijn welkom op de startavond op donderdag 20 maart. De avond begint om 19.30 uur in Dorpshuis Concordia, Van Rootselaarstraat 7 in Nijkerkerveen.

Klompenpaden zijn wandelroutes in het agrarische landschap die zo min mogelijk over de verharde weg lopen. Onderweg komen wandelaars meer te weten over de ontstaansgeschiedenis van het landschap of cultuurhistorisch en landschappelijke interessante objecten zoals oude boerderijen of namen van straten en paadjes. Zo kan de bewoner of recreant het gebied op een andere manier leren kennen. Zowel bij de ontwikkeling van het pad als bij het onderhoud spelen vrijwilligers een belangrijke rol.

Klompenpaden in de buurt

In Gelderland en Utrecht zijn de afgelopen tien jaar al 49 Klompenpaden ontwikkeld. Het 50ste pad wordt binnenkort geopend. Ook de buurgemeente Barneveld ontwikkelt een Klompenpad in Zwartebroek dat kan aansluiten op het nieuwe Klompenpad in de gemeente Nijkerk. Zo ontstaat langzaam maar zeker een netwerk van wandelingen. Mensen uit de streek zijn hier volgens Landschapsbeheer Gelderland (SLG) enthousiast over. Veel lokale vrijwilligers werken mee door het pad te onderhouden en regelmatig te controleren. Met dank aan de gemeente Nijkerk, de provincie Gelderland en de Nationale Postcode Loterij nodigen ze iedereen uit om mee te denken en mee te werken aan dit nieuwe klompenpad. SLG begeleidt het proces.

Informatieavond

Tijdens de informatieavond op 20 maart geeft SLG uitleg over het traject om te komen tot een interessante route die het unieke landschap en de cultuurhistorie van het gebied zo beleefbaar mogelijk weergeeft. Hierbij brengen ze de wandelwensen van lokale bewoners in kaart. Een werkgroep (waarvoor iedereen zich op deze avond kan aanmelden) bestaat uit bewoners met verschillende interesses.

Zo zijn ze op zoek naar mensen die graag wandelen, mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, landschap, ecologie, landschapsbeheer etc. en het liefst afkomstig zijn uit Holkerveen, Nijkerkerveen of Hoevelaken. Samen met SLG gaat deze werkgroep aan de slag om een Klompenpad te realiseren waar de bewoners van het gebied volop van kunnen genieten.

Voor vragen over deze avond; Liny Saris van SLG, tel. 026-3537444 of l.saris@landschapsbeheergelderland.nl.

Meer informatie op www.landschapsbeheergelderland.nl of www.klompenpaden.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie