Bescherming voor Nijkerkse huurders

7 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

NIJIKERK - Nijkerk gaat met een aantal gemeenten rond Amersfoort samenwerken in een nieuw systeem voor woonruimteverdeling. Daartoe heeft de gemeenteraad afgelopen donderdag besloten.

Voortaan worden de beschikbare huurwoningen in de regio aangeboden op internet en kunnen huurders zich ook digitaal inschrijven. Na het inschrijven kan de inschrijver zelf in de gaten houden hoeveel kans hij maakt op de woning en zijn inschrijving zo nodig ook nog wijzigen. Bertus Rakhorst, directeur van de Woningstichting Nijkerk (WSN) is tevreden: ,,Het nieuwe systeem biedt meer service en keuzevrijheid aan huurders. Het huidige systeem met leeftijdsschotten was nodig aan vervanging toe".

In november 2013 was er vanuit de gemeenteraad nog veel kritiek op het eerste voorstel voor een regionale woonruimteverdeling. Marieke Doddema namens de ChristenUnie-SGP: ,,In dat voorstel zouden de grenzen van Nijkerk opengesteld worden voor huurders uit de regio. Doordat in andere gemeenten en vooral de gemeente Amersfoort lange wachtlijsten bestaan, bestond het risico dat huurders uit andere plaatsen de Nijkerkse huurders zouden verdringen. Dat is iets wat wij niet willen. Nijkerkse huurwoningen moeten beschikbaar blijven voor Nijkerkers. Daarom hebben we het college via een motie opgeroepen opnieuw in gesprek te gaan met gemeenten en woningcorporaties".

Wethouder René Windhouwer en de WSN hebben in de afgelopen maanden verschillende gesprekken gevoerd en dit heeft geleid tot een gewijzigd voorstel dat afgelopen donderdag unaniem door de raad is vastgesteld. De gemeente Nijkerk gaat meedoen met het nieuwe systeem, maar de Nijkerkse sociale huurdersmarkt blijft voorlopig dicht voor huurders uit de andere deelnemende gemeenten. Na een jaar volgt een evaluatie om te bekijken of de markt alsnog geregionaliseerd kan worden. Het wordt voor Nijkerkse inwoners wel mogelijk om te gaan huren in de andere gemeenten. Het nieuwe systeem zal naar verwachting rond de zomer van 2014 worden ingevoerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie