Een onttoverde wereld en nu?

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Maandag 10 maart en maandag 17 maart om 20.00 uur zal Hans van der Linden uit Ede in het parochiehuis St. Jan, Holkerstraat 36, een lezing houden over een seculiere tijd en zijn vele alternatieven.

Belangstellenden zijn van harte welkom deze avonden (entree € 3,-) bij te wonen. De organisatie ligt bij de commissie Vorming en Toerusting Nijkerk.

Als je wilt weten waar we nu staan, moet je weten waar we vandaan komen! Met die stelling gaat de Canadese filosoof Charles Taylor in zijn boek ‘Een seculiere tijd’ op zoek naar de religieuze stand van zaken in onze tijd. Volgens hem bestaat daar grote verwarring over. Is het voorbij? Hebben wetenschap en individualisme het godsgeloof definitief overwonnen? Taylor schetst een ongekende verandering die hij omschrijft met het woord ‘onttovering’. Van een samenleving waarin het onmogelijk was niet in God te geloven, zijn we veranderd in een samenleving waarin niet gelovig zijn een legitieme keuze is. Het radicaal humanisme is een serieus alternatief. Geloof is slechts één van de vele opties die mensen aangrijpen om hun leven in te richten. Hierin schuilt voor Taylor de uitdaging om tot een meer volwassen samenleving te komen. Volgens hem zijn ‘geloof en ongeloof’ geen concurrenten maar bondgenoten in onze gezamenlijke zoektocht naar een beter leven. Taylor ontving voor dit boek de prestigieuze Templeton Prize, de religieuze variant van de Nobelprijs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie