Windows XP, weg ermee

5 april 2014 om 00:00 Ondernemend

NIJKERK - Met ingang van 8 april aanstaande beëindigt Microsoft de ondersteuning op het destijds veel verkochte besturingssysteem Windows XP.

door Maureen van Goethem

Windows XP is dus na 8 april ongeschikt geworden voor het internet: u kunt het systeem dan alleen nog maar veilig gebruiken wanneer u geen internetverbinding (nodig) heeft. Het is uitermate belangrijk dat u op die dag niet meer verbonden bent met het internet.

Wat dat voor het MKB en de particulier betekent, weet Erik Roelink, eigenaar van Computer Support Nijkerk, haarfijn uit te leggen. Hij noemt het risico reëel. ,,Dat betekent dat u geen automatische updates meer krijgt die uw computer beschermen. U loopt vanaf die datum een groter risico als u op internet gaat. Internetbankieren, uw belastingaangifte doen, dat soort zaken moet u niet meer doen.''

De kans bestaat dat criminelen persoonlijke gegevens proberen te onderscheppen en uw bankrekening proberen te plunderen. De nieuwe gedragsregels wat betreft het internetbankieren maakt het een stuk onzekerder dat slachtoffers van fraude door bijvoorbeeld malware financieel worden gecompenseerd door de banken als zij nog gebruik maken van Windows XP. Ook kan uw besmette pc onderdeel worden van een botnet; een groep computers die misbruikt wordt voor het aanvallen van websites of het versturen van spam.

Zeker als u veilig wilt blijven internetten (en wie wil dat niet) zult u op een ander besturingssysteem moeten overstappen. ,,Ruwweg heeft u drie opties,'' zegt Roelink: ,,U koopt een nieuwe computer met voor-geïnstalleerde Windows 7 of 8, of u stapt over naar Linux, of u koopt Windows 7 of 8 en zet dit op de XP-computer. De kans is echter groot dat een nieuw systeem niet meer op uw 'oude' computer geïnstalleerd kan worden,'' aldus Roelink.

Naast de kans op malware en het verliezen van data is ook het aansluiten van nieuwe apparaten na april een probleem. Koopt u een nieuwe printer of schaft u nieuwe software aan, dan kunt u aankloppen bij Microsoft, maar na april wordt er dus niet meer gewerkt aan het compatibel maken van deze nieuwe producten voor XP.

Roelink: ,,Daarnaast zouden de veiligheidsproblemen geen discussie zijn als XP niet meer zo veel gebruikt werd. Het is echter de populairste Windows tot nu toe. XP was de eerste versie die dertien jaar mee ging. Nog nooit eerder duurde het zo lang voor er een opvolger uitkwam.''

Computer Support Nijkerk kan alle mogelijkheden duidelijk voor u op een rijtje zetten. Ook nemen zij desgewenst alle zorgen uit uw handen.

Computer Support Nijkerk

Hogenhof 2, 3861 CH Nijkerk

Tel.: 033-8446584 / 033-8446548

www.computersupportnijkerk.nl

advertentie
advertentie