Bewoners planten vier voetbalvelden aan beplanting in buitengebied

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

NIJKERK - De tweede uitdeeldag van het project 'Nijkerk in het Groen 2' vindt zaterdag 8 maart plaats. De gemeente en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) hebben met succes een erfbeplantingsproject voor particulieren, buitenlui en agrariërs uit Nijkerk uitgevoerd. Bijna honderd bewoners hebben meegedaan om de erven in het buitengebied te voorzien van streekeigen struiken en bomen die hier landschappelijk gezien het beste passen.

Zaterdag ontvangen de laatste 43 deelnemers hun beplanting: nog eens 14.000 stuks bosplantsoen, 200 knotbomen, 50 laanbomen en 140 fruitbomen worden geplant. Dat zijn vier voetbalvelden aan beplanting. Wethouder Windhouwer is trots op het grote aantal deelnemers, die gezamenlijk een impuls geven aan het buitengebied. De wethouder plant zaterdag samen met projectleider Robert Keizer van SLG de eerste boom bij de familie Verhoef aan de Spochthoornseweg 4 in Nijkerk.

Bij deze tweede ronde van het project 'Nijkerk in het Groen' deden bijna honderd deelnemers mee. Volgesn de gemeente een groot succes, dat opnieuw zoveel bewoners mee hebben gedaan om het buitengebied aantrekkelijk te maken voor mens en dier. In 2009 en 2010 konden bewoners voor het eerst meedoen aan 'Nijkerk in het Groen'. Hieraan deden 150 deelnemers mee en werden ruim 23.000 bomen en struiken geplant in het buitengebied. In december ontvingen de eerste 55 deelnemers van Nijkerk in het Groen 2 hun struiken en bomen. ,,Goed voor negen voetbalvelden aan beplanting", aldus wethouder R. Windhouwer. Zaterdag 8 maart ontvangen 43 deelnemers hun autochtone, biologische beplanting. Vrijwilligers van het IVN Nijkerk/Putten helpen met het opladen van het plantsoen.

Deelnemers aan 'Nijkerk in het Groen 2' kregen een vrijblijvend bezoek van een adviseur van SLG over de mogelijkheden om de natuur en het landschap op het terrein te versterken. In overleg zijn beplantingsplannen opgesteld die passen binnen het landschapstype waarin de bewoners wonen. De erven in het buitengebied van Nijkerk zijn via deze actie verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, knotbomenrij, hoogstamboomgaard en hagen, kikkerpoel of combinatie van mogelijkheden. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een erf weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden.

'Nijkerk in het Groen 2' wordt mogelijk gemaakt door het Regiocontract dat de gemeente Nijkerk (samen met andere gemeenten in Regio FoodValley) met de provincie Gelderland heeft gesloten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie